gehaktballen met rozemarijn en stro-aardappeltjes

Deze gehaktballen met rozemarijn kun je serveren op iedere gelegenheid. Op een feestje, als doordeweekse avondmaaltijd of juist als gebraad op zondag. Het bereiden van stro-aardappeltjes lijkt misschien lastig, maar is eigenlijk best makkelijk!

Benieuwd naar meer varianten van de klassieke gehaktbal? Klik dan hier voor meer recepten!

gehaktballen met rozemarijn en stro-aardappeltjes

hoofdgerecht (4 personen)

800 g kruimige aardappels, geschild
500 g rundergehakt
4 el delicious.mosterd grof
100 ml delicious. ketchup intens
1 ei
4 el paneermeel
35 g boter
3 el delicious. azijn witte perzik + lavendel
1½ el donkerbruine basterdsuiker
1 takje rozemarijn
olie, om in te frituren
delicious.gerookt zout
evt. ook nodig: mandoline

Snijd de aardappels in plakjes van 2 mm; gebruik eventueel een mandoline. Snijd de plakjes in luciferreepjes. Spoel de reepjes in een ruime kom met koud water af en droog ze goed in een schone theedoek.

Meng het gehakt met 1 el mosterd en 1 el ketchup, het ei en de paneermeel. Voeg peper en eventueel nog wat zout toe. Vorm er met vochtige handen 12 stevige middelgrote gehaktballen van.

Verhit in een braadpan de boter. Bak de gehaktballen rondom bruin aan. Meng voor de saus de rest van de mosterd en de ketchup met de azijn basterdsuiker, rozemarijn en 75 ml water.

Draai het vuur laag. Schenk de saus bij de gehaktballen en stoof ze afgedekt gaar in 20 min.

Verhit intussen de olie om te frituren tot 180°C.

Neem het vlees van het vuur en laat 5 min. rusten. Bak intussen de stro-aardappeltjes in porties goudbruin en gaar en laat op keukenpapier uitlekken. Bestrooi naar smaak met delicious.gerookt zout. Serveer de gehaktballen met de stro-aardappeltjes. Lekker met komkommer-muntsalade.

Bereiden ± 45 min.

Gehaktballen & Co
Deze burgers zijn gemaakt van lamsgehakt en balletjes van rundergehakt. Je kunt ook andere gehakt-soorten nemen of een combinatie ervan. Bijv. kipgehakt of een mix van lams- en rundergehakt. Of varkens- en rundergehakt. Als je burgers maakt van kip- of varkensgehakt zorg er dan voor dat het vlees helemaal gaar is. Lams- en rundergehakt mag evt. een beetje rosé blijven. Leg de ballen en burgers nog 1 uur of langer in de koelkast, ze worden dan extra stevig en vallen minder snel uit elkaar tijdens het bakken.

Variatie
Je kunt ook i.p.v. delicious. ketchup intens, ketchup basis nemen in combinatie met delicious.mosterd kruidnagel.

RECEPTEN, STYLING EN BEREIDING JANNEKE PHILIPPI FOTOGRAFIE SERGE PHILIPPI

Bestel delicious. ketchup intens en delicious. grove mosterd (of een van de andere soorten) in de webshop. Daar vind je nog veel meer smaakmakers en andere delicious. producten.

 

gehaktballen met rozemarijn