Rutger bakt: soezen met rood fruit en mascarpone-limoenvulling

Rutger bakt voor delicious. soezen met rood fruit en mascarpone-limoenvulling, superfeestelijk en héél lekker!

Rutger, de eerste winnaar van Heel Holland Bakt: ‘Er zitten frambozen, bramen, blauwe bessen en aardbeien in… je proeft de zomer! Soezen maak je met kookdeeg dat een paar minuten goed moet garen in de pan. En de oven mag vooral niet te vroeg open.’

Nog een lekker bakrecept van Rutger?

BEKIJK OOK: Zó maak je zelf de allerlekkerste soezen:

soezen met rood fruit en mascarpone-limoenvulling

gebak (± 20 soezen)

Nog nooit soezen gemaakt? Kijk op onze site hoe makkelijk dat is! 

100 ml melk
100 ml water
100 g boter
100 g bloem
3 à 4 eieren
poedersuiker, om te bestrooien
ook nodig: spuitzak, glad spuitmondje van 1½ cm Ø, gekarteld spuitmondje van 1 cm Ø

vulling
400 ml slagroom
75 g suiker
rasp van 1-2 (bio)limoenen
250 g mascarpone
300 g vers zomerfruit (frambozen, bramen, blauwe bessen, aardbeien)

Verwarm de oven voor op 210°C en bekleed een bakplaat met bakpapier.

Doe voor de soezen de melk, water, boter en ¼ tl zout in een pan. Breng het geheel langzaam aan de kook. Zorg ervoor dat de boter gesmolten is voordat het mengsel kookt. Haal de pan van het vuur en voeg in één keer de bloem toe. Roer met een houten lepel het mengsel direct door totdat alle bloem is opgenomen.

Zet de pan terug op middelhoog vuur. Blijf 2-3 min. goed roeren. Het mengsel zal licht sissen, een bal vormen en wat aanbakken op de bodem. Doe het deeg over in een kom en roer het nog even los. Laat het een paar minuten afkoelen.

Voeg één voor één de eieren toe. Roer het deeg na elk ei goed door, tot het ei helemaal is opgenomen. Voeg het vierde ei in delen toe, misschien heb je niet hele hele ei nodig. Het deeg mag niet te dun worden, het moet glad en soepel zijn en pieken vormen, dan vloeit het niet uit als je het op het bakpapier spuit.

Doe het soezendeeg in een spuitzak met een glad spuitmondje van 1½ cm en spuit met voldoende tussenruimte bolletjes op de bakplaat van 3-4 cm. Druk eventuele opstaande puntjes met een natte vinger plat. Bak de soezen in 25-35 min. goudbruin en laat ze afkoelen op een rooster. Open niet de oven
tijdens het bakken.

Doe voor de mascarpone-limoenvulling de slagroom en de suiker in een kom en klop stijf. Voeg de limoenrasp en de mascarpone toe en klop tot het mengsel goed stijf is. Doe de vulling in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje van 1 cm. Knip de soezen open en spuit op de bodems een toef vulling. Verdeel daar het zomerfruit over en spuit daar ook wat vulling op. Zet de bovenkant van de soezen erop en bestuif ze voor het serveren licht met poedersuiker.

bereiden ± 30 min. / oven 25-35 min.

p.st. ± 205 kcal / 3 g eiwit / 17 g vet / 10 g kh

RECEPT EN BEREIDING RUTGER VAN DEN BROEK FOTOGRAFIE ERNIE ENKELAAR STYLING ESTHER DE MUNNIK BEWERKING DOSIA BREWER

extra tips van Rutger

• Ook heel lekker: de klassieke aardbeiensoes. Klop 500 ml slagroom met 60 g suiker stijf. Verdeel de slagroom over de opengeknipte soezen en bedek de room rijkelijk met stukjes verse aardbei.

• De soezen moeten helemaal goudbruin zijn voor je ze uit de oven haalt. Open de oven nooit (!) tijdens het bakken van soezen, want dan storten ze meteen in.

• Na het spuiten van soezen ontstaan er kleine opstaande puntjes in het deeg; druk die met een natte vinger plat.

• Ongevulde soesjes zijn goed te bewaren, dus je kunt ze prima van tevoren bakken. Je kunt ze ongevuld zelfs invriezen.

 

soezen met rood fruit - delicious