chai-brownies

Als er om 4 uur wat zoets uit de testkeuken komt, zijn we blij. Helemaal happy werden we van deze chai-brownies met kruidige sinaasappels en een flinke dot dikke Griekse yoghurt erop.

Volgende week weer brownies bakken? Probeer dan deze

chai-brownies met kardemom-karamelsinaasappels

gebak of nagerecht (8 personen)

chai-brownies
200 g pure chocolade
180 g boter, in blokjes
270 g fijne kristalsuiker
3 eieren
2 eidooiers
115 g bloem
35 g cacaopoeder
1 tl kaneel
½ tl gemalen kardemom
½ tl gemberpoeder
¼ tl gemalen kruidnagel
Griekse yoghurt
ook nodig: bakvorm van 16×26 cm, ingevet

kardemom-karamelsinaasappels
100 g fijne kristalsuiker
3-5 kardemompeulen, gekneusd
3 sinaasappels, dik afgeschild tot het vruchtvlees, in schijfjes van ½ cm dik

Verwarm de oven voor op 160°C.
Bekleed de bakvorm met bakpapier en laat dit over de rand hangen. Doe de chocolade met de boter in een grote, hittebestendige kom. Zet de kom op een pan met zachtjes kokend water (de kom mag het water niet raken) en laat smelten. Neem van het vuur en klop de suiker, eieren en eidooiers erdoor. Voeg de bloem, het cacaopoeder, de kaneel, kardemom, gember en kruidnagel toe. Klop alles goed door elkaar. Schenk het beslag in de bakvorm. Bak in het midden van de oven ± 40 min. of tot er cakekruimels aan een in het midden ingestoken houten satéprikker blijven kleven. Laat afkoelen in de bakvorm.

Smelt intussen voor de karamelsinaasappels in een steelpan de suiker met de kardemom op matig vuur. Roer niet tot de suiker is gesmolten. Laat zachtjes ± 5 min koken tot goudgele karamel. Neem van het vuur en wacht tot hij niet meer kookt. Voeg 3 el water toe (pas op voor spatten!).Verwarm de karamel opnieuw op matig vuur. Roer 1-2 min. tot er geen klontjes meer zijn. Schep de sinaasappelschijfjes om in de karamel. Neem van het vuur en laat iets afkoelen.

Snijd de brownie in stukken. Schep er wat yoghurt op en geef de karamelsinaasappels erbij.

Bereiden ± 45 min. / oven ± 40 min.

RECEPTEN MATT PRESTON, MICHELLE SOUTHAN, KATRINA WOODMAN FOTOGRAFIE AL RICHARDSON, JEREMY SIMONS STYLING KATRINA WOODMAN, MICHELLE NOERIANTO BEREIDING LUCY BUSUTTIL, DIXIE ELLIOTT 

chai-brownies-delicious