culinaire vraag: kaasfondue

We genieten nog even na van de vakantie, laden de culinaire souvenirs uit de volgepropte auto en gaan thuis en masse aan de slag met gerechten die we op onze favoriete vakantieplekken voorgeschoteld kregen. En dat gaat niet altijd even goed… Lieke probeerde de verrukkelijke Zwitserse kaasfondue uit en stuitte op een veelvoorkomend kaasfondueprobleem.

 

‘Vorige week genoten van heerlijke kaasfondue in Zwitserland en vanavond geprobeerd deze thuis na te maken. Helaas: 1 klont kaas in een dunne saus. Hebben jullie een goed recept en tips voor kaasfondue mét en zonder wijn. Mijn klont kaas was wel lekkerder dan het instant-pakje dat ik voor dit rampenscenario in huis had gehaald, dus het recept is waarschijnlijk niet verkeerd maar de bereidingswijze is niet zoals deze hoort te zijn.’

culinair redacteur Trudelies:

‘Voor kaasfondue heb je kaas nodig die mooi smelt, dus niet alle kaassoorten zijn daar goed bruikbaar voor. In Zwitserland gebruiken ze meestal een combi van gelijke delen gruyere en emmentaler. De kazen moeten ook niet te zout zijn. Om te zorgen dat de kaas niet uiteindelijk in een grote klomp verandert wordt ook wel uitgegaan van een bindmiddel als maizena of bloem, zodat het vet en de eiwitten uit de kaas gebonden worden en zich niet afscheiden.

Heel eenvoudig meng je bijv. 1 flinke eetlepel gezeefde witte bloem goed door de geraspte kaas. Voeg de kaas in delen al roerend toe, zodat het steeds kan worden opgenomen door de wijn. Een klassieke verhouding is bijv.: 1 teentje knoflook, 300 ml droge witte wijn, 400 g geraspte gruyere, 400 g geraspte emmentaler, 1 el bloem, 2-4 el kirsch, peper naar smaak.

Succes met bovenstaand recept.’