BLOG – magische citroenpuddinkjes

BLOG – magische citroenpuddinkjes

De schil, het sap. Plakjes, partjes, de hele vrucht. Weinig is dankbaarder dan citroen in de keuken. Fris, sappig en zoet tegelijk, een tikkeltje magisch ook.

‘Een paar jaar geleden reisden we in het najaar naar Mondrón, een prachtig wit dorpje in het Spaanse Andalusië, zo’n 50 km landinwaarts van Málaga. Tegen een strakblauwe lucht knipten – want met takje blijven de vruchten langer houdbaar – we in een zonovergoten citrusgaard sinaasappels en citroenen. We maakten een reportage en aten op een bankje in de schaduw hele citroenen uit ’t vuistje, bestrooid met wat zout. Sindsdien is citroen voorgoed mijn favoriete smaakmaker!

Het verse sap gaart rauwe vis en tovert warme room om in fluwelige, lobbige puddinkjes. Die moet je absolúút proeven:

frisse citroenpuddinkjes

nagerecht | voor 4 personen

400 ml houdbare slagroom
6 eetlepels suiker
2 citroenen, gehalveerd

Breng in een steelpan de slagroom met de suiker tegen de kook. Draai het vuur laag en kook de room 5 minuten zachtjes in. Neem de pan van het vuur. Knijp de citroenen boven de pan uit; houd een hand onder de vruchten om eventuele pitjes op te vangen. Roer het sap door de room en laat afkoelen tot kamertemperatuur. Roer af en toe. Schenk de room in 4 koffiekopjes of glaasjes en zet de puddinkjes 3-4 uur – liever nog een hele nacht – in de koelkast om op te stijven. Serveer met kattentongen als lepeltjes.’

In delicious.maart 2014 kookt en bakt Janneke nog veel meer met citroen: ‘Er is nog zoveel meer te toveren met citroen. Voor de eerste warme lentedagen, die we inmiddels al hebben gehad maar waar we zo vroeg nooit op durfden te hopen… Super-easy is amandel-citroen-tijmcake met krokante amandel en de citroen-vanillescones met lemoncurd zijn perfect voor je paasbrunch. Of verse citroenpasta met dille-room voor een late lunch. Of – mijn favoriet! – ossobucco met paddenstoelen en het onmisbare strooisel gremolata. Met vooraf de gemarineerde buffelmozzarella of Italiaanse bonensalade met gebakken citroen. En toe, pavlova met candied citroen en citroensuiker.’

TEKST & RECEPT JANNEKE PHILIPPI