bruisende zomer: homemade & store bought radler

En toen was het zomer… warme avonden buiten met vrienden. Soepele wijn die danst in de glazen of frisse biertjes. Radler is het ideale zomerdrankje: heerlijk fris én zoet. Goed nieuws: je kan het ook gemakkelijk zelf maken. 

Voordat Radler zijn weg naar onze terrassen vond, moest hij eerst bedacht worden. In 1922 had herbergier Franz Xaver Kugler een probleem. Het was druk in zijn hooggelegen herberg en Kugler had niet genoeg bier voor alle dorstige fietsers. Waar hij wel plenty van had was citroenlimonade. Daarom lengde hij het bier aan met de limonade. Hij noemde zijn vinding naar de fietsers: Radler.

Homemade
Je kunt dus zelf gelijke delen bier met citroenlimonade mengen in een grote bierpul. Citroenlimonade maak je makkelijk zelf:

Pers 5 citroenen uit en bewaar de helften. Doe het sap in een grote kom en voeg de citroenhelften toe en 150 gram suiker. Was je handen goed en kneed nu met schone handen de citroenen 3 minuten met de suiker door het sap. Dit doe je om alle smaak uit schil en sap goed te mixen: dat maakt de limonade zo heerlijk! Schenk het citroenmengsel door een zeef en vul aan met ongeveer een liter (naar smaak) sprankelend bronwater. Voor een Radler meng je gelijke delen bier met de limonade.

Store bought
Wij proefden ook de Radlers van de grote merken. Favoriet is het citroenbier van Amstel. Flink zoet, waardoor je hem makkelijk doordrinkt. Hij bevat wel 2,5% alcohol; het hoogste gehalte van alle citroenbieren. De 0%-versie van Bavaria is veel minder zoet. Onze bierdrinker vindt het niet naar bier smaken, onze bierhater vindt het daar wel naar smaken. Van Grolsch proefden we Stender Lemon&Lime. Licht bitter, niet te zoet en bevat slechts 0,5%.

homemade radler - delicious
homemade radler - delicious