Vis, brood, burgers: alles op een spies! Van een variant met citroen en zalm tot één met saltimbocca-kip spies: moge de zomer eeuwig duren. Tip: Week houten en bamboespiesen altijd eerst ± 30 min. in water! Zo verbranden ze niet op de grill.
bbq spiesen
Alle recepten zijn voor ± 8 spiesen.
chermoula vis
Draai 10 g platte peterselie, 10 g koriander, 2 el olijfolie, 2 tl fijngesneden ingemaakte citroen, 1 tl gemalen komijn en 1 tl paprikapoeder in de keukenmachine glad. Voeg 500 g stevige witvisfilet in blokjes toe en laat marineren. Steek met 24 kerstomaatjes en 8 partjes (bio)citroen aan spiesen. Gril, regelmatig kerend, 5 min.
tequilagarnalen
Meng 60 ml sinaasappelsap, 2 el olijfolie, 1 el tequila, 2 tl geraspte sinaasappelschil en 1 fijngesneden rode peper. Voeg 24 grote garnalen toe, schoongemaakt. Laat 15 min. marineren. Steek aan spiesen. Gril, regelmatig kerend, 2 min.
biefstuk & bacon
Meng 180 ml rode wijn, 1 el tomatenpuree, 2 tl verse tijmblaadjes, 1 fijngesneden sjalot en 1 verkruimeld laurierblaadje. Voeg 500 g tournedos toe, in blokjes. Laat 1 nacht marineren. Steek de tournedos, 4 lange plakken doorregen bacon van ½ cm dik en 16 champignons aan spiesen. Bestrooi met zout en peper. Gril, regelmatig kerend, 6 min.
hamburgerspies
Snijd 1 kleine baguette in 16 stukken. Snijd 1 courgette in de lengte in 8 dunne plakken. Snijd doorregen bacon in 4 lange plakken van ½ cm dik. Steek het brood, de courgette, 8 lamsgehaktballetjes, de bacon en 8 mini-tomaatjes aan spiesen. Gril, regelmatig kerend, 4 min. Dek af en gril nog 8 min. of tot alles gaar is.
broodspiesen
Snijd een donker brood, volkoren of zuurdesem, in blokken. Steek het aan spiesen. Meng 25 g gesmolten boter, 2 fijngesneden tenen knoflook en 2 el fijngesneden platte peterselie. Bestrijk het brood ermee. Gril, regelmatig kerend, 2 min. of tot het krokant en goudbruin is.
teriyaki-ossenhaas
Meng 110 ml lichte sojasaus, 110 ml mirin en 110 ml sake met 2 el fijngesneden gember en 1 tl suiker. Voeg 500 g ossenhaas toe, in reepjes. Laat 1 nacht marineren. Snijd 4 lente-uitjes in stukken van 2 cm. Steek de ossenhaas en lente-ui aan spiesen. Gril, regelmatig kerend, 6 min. Bestrooi met 2 tl geroosterde sesamzaad.
citroenzalm
Snijd 1 (bio)citroen in partjes en snijd 500 g zalmfilet in blokjes. Steek de zalm en citroenpartjes aan de takjes van een citroenboom en bestrooi met zout en peper. Besprenkel met olijfolie. Gril, regelmatig kerend, 5 min.
zoete chilikip
Meng 100 ml zoete chilisaus, 2 el lichte sojasaus en 2 el limoensap in een grote kom. Voeg 500 g kipfilet toe, in blokjes. Dek af en laat in de koelkast 4 uur marineren. Steek aan spiesen. Gril, regelmatig kerend, 8 min.
sriracha-tofu
Meng 2 el milde olijfolie, 2 el lichte sojasaus, 2 el srirachasaus + en ½ tl sesamolie. Voeg 300 g stevige tofu toe, in 24 blokjes. Laat op kamertemperatuur 1-2 uur marineren. Steek aan spiesen met 3 lente-uitjes, in stukken van 3 cm. Gril, regelmatig kerend, 5 min. Besprenkel met de rest van de marinade.
kipfajitas
Meng 2 el olijfolie, 1½ el limoensap, 2 tl gedroogde oregano, 2 tl gemalen komijn en 1 tl pimenton. Voeg 500 g kipfilet toe, in repen. Laat 1 nacht marineren. Steek aan spiesen met ½ groene paprika in stukken, bloemtortilla’s in stukken gescheurd en partjes limoen. Bestrooi met zout en peper. Gril, regelmatig kerend, 10 min.
kerstomaat & basilicum
Steek 450 g kerstomaatjes en blaadjes basilicum aan lange spiesen. Bestrijk met olijfolie. Gril, regelmatig kerend, 4 min. Besprenkel met balsamicoazijn en olijfolie en bestrooi met zout en versgemalen peper. Geef er verse basilicum bij.
saltimbocca-kip
Meng 60 ml witte wijn, 60 ml olijfolie en 1 tl fijngesneden salie. Voeg 500 g kipfilet toe, in repen, en laat marineren. Snijd 4 plakken rauwe ham in 16 stukken. Steek de kip en de ham aan spiesen. Bestrooi met zout en peper. Gril, regelmatig kerend, 10 min. Bestrooi met salieblaadjes.
ratatouille
Meng 60 ml olijfolie, 1 el rodewijnazijn en 2 fijngesneden tenen knoflook. Voeg 1 aubergine en 1 courgette in lange dunne plakken, ½ rode paprika in stukjes, 1 rode ui in partjes en 16 mini-tomaatjes toe. Laat 4 uur marineren. Steek aan spiesen. Bestrooi met zout en peper. Gril, regelmatig kerend, 5 min. Bestrijk met pesto.
surf & turf
Meng 60 ml olijfolie, 60 ml rode wijn, 2 tl dijonmosterd en 2 tl fijngesneden rozemarijn. Voeg 500 g ossenhaas toe, in blokjes. Laat 1 nacht marineren. Steek aan spiesen met 16 grote garnalen, schoongemaakt. Bestrooi met zout en peper. Gril, regelmatig kerend, 6 min. Serveer met bearnaise of mayonaise gemengd met fijngesneden dragon.
rozemarijnaardappels
Kook 16 krieltjes 20 min. of tot ze gaar zijn. Giet af en halveer ze. Steek ze aan 8 rozemarijntakjes. Meng 30 g boter, 1 el olijfolie
en 2 tl fijngesneden rozemarijn. Gril de spiesen 6 min. tot ze krokant zijn. Bestrijk ze tijdens het grillen met de boter. Bestrooi
met zout.
RECEPTEN ALISON ADAMS FOTOGRAFIE JEREMY SIMONS