10 x hapjes op een lepel

10 x hapjes op een lepel

Amuses maak je ook eenvoudig thuis. En als je ze hapjes noemt kijkt niemand vreemd op om er meer dan één te eten. We hebben 3 basisrecepten en 7 variaties daarop bedacht. Als het aan ons ligt wordt een lepeltjesbuffet helemaal hét ding deze zomer.

kippenlevertjespaté met 3 toppings

Fruit 1 gesnipperde sjalot en 1 uitgeperste teen knoflook in 30 g boter glazig. Voeg 150 g schoongemaakt kippenlevertjes toe en bak ze net gaar. Blus af met 2 el cognac en bestrooi met zout en peper. Pureer het uitgelekte afgekoelde mengsel met 2 el crème fraîche tot een smeuïge paté.

3 toppings voor kippenlevertjespaté

1) Beleg met wat waterkers + bedruppel met sesamolie + bestrooi met sesamzaad

2) Beleg met plakjes vijg + wat rucola + bestrooi met licht geroosterd amandelschaafsel

3) Beleg met blokjes avocado gemengd met korianderblad, olijfolie, limoensap en za’atar + garneer met flinterdunne reepjes rode peper

zalmtartaar met 3 toppings

Hak 125 g verse zalmfilet met een scherp mes in stukjes. Meng de zalm met 1½ el citroensap½ el fijngeknipte bieslook en zout en peper naar smaak. Laat de vis ± 2 uur marineren in de koelkast.

3 toppings voor zalmtartaar

1) Plukjes zeewiersalade + reepjes ingemaakte gember

2) Saffraanmayonaise (week 10 saffraandraadjes in ½ el sinaasappelsap en klop door 3 el mayonaise) + sliertjes komkommer + chiazaad

3) ¼ geschaafde venkel gemengd met 1 el rijstazijn + rucolakers of tuinkers + kappertjes

roomkaasmousse met 4 toppings

Meng 100 g roomkaas (kamertemperatuur) met 50 ml geklopte slagroom, rasp van ½ schoongeboende (bio)citroen, 2 tl citroensap½ teen geperste knoflook en versgemalen peper.

4 toppings voor roomkaasmousse

1) Reepjes geroosterde paprika (pot) + plakjes zwarte olijf + basilicumblaadjes

2) Mais met limoensap + fijngesneden rode ui + stukjes jalapeñopeper + korianderblad

3) Dunne partjes nectarine + geroosterde gehakte pistachenootjes + fijngesneden muntblad

4) Flinterdunne plakjes radijs + groene pesto en geschaafde parmezaan

FOTOGRAFIE ERIC VAN LOKVEN