delicious. test: de allerbeste rookworst

Bij een kop erwtensoep of een winterse stamppot: wij zijn dól op de Oerhollandse rookworst. Maar wat zijn de kenmerken van een goede rookworst? Ons delicious.testpanel test zeven sappige worsten uit de supermarkt. En dit vinden wij de lekkerste.

Vind hier de lekkerste stamppot recepten voor bij je rookworst!

Ons testpanel -bestaande uit culiredacteuren Merijn Tol, Trudelies Schouten, Minta Nicolaï en online redacteur Robin Maaswinkel- proeft blind de rookworst van de HEMA, Lidl, Albert Heijn, Vomar, DekaMarkt, UNOX en Aldi. De rookworsten zien er op het eerste oog hetzelfde uit, al is de één wat donkerder dan de ander. We zijn benieuwd!

1.HEMA
De eerste worst die we testen is van de HEMA. De worst heeft een compacte structuur, en lijkt erg geperst. De smaak is wat zout, maar verder wel oké. Trudelies is geen fan: ‘Ik vind het een beetje knakworst-achtig’.

2. Unox
De tweede rookworst in van Unox. De structuur van deze worst is lekkerder dan de eerste, hij is wat ruller. De smaak is iets te zoet, het doet denken aan smac (wat ook van Unox is).

3. Vomar
Dan de Vomar. Over de smaak werden we het niet helemaal eens: Merijn vindt hem lekker, Minta te zoet. Over de structuur waren we positiever, hij is lekker vlezig en heeft een goed knapperig velletje. Het is een mooie stevige worst.

4. DekaMarkt
De rookworst van de DekaMarkt is zo op het eerste oog (heel) erg grof. Trudelies proeft: ‘Zó, dit smaak echt naar varkensvlees, het is bijna spek. Niet lekker.’ In de worst zitten grote stukken vet, dit maakt het niet lekker en erg vet. We besluiten niet nog een hap te nemen.

5. Albert Heijn
Albert Heijn doet het tot nu toe altijd goed in onze tests, dus we zijn benieuwd en nemen een hap. Mmm, deze rookworst heeft een échte rooksmaak. Wel is hij ietwat zout.. iemand noemt zelfs Maggi ter vergelijking.

6. Lidl
Dan is de Lidl aan de beurt. De rookworst is erg fijn van structuur, té fijn vinden wij. Dan proeven we: waterig en slap. Het lijkt op boterhamworst. Niet de bedoeling lijkt ons. Dit is wat ons betreft geen lekkere worst.

7. Aldi
Last but not least, de rookworst van de Aldi. Dit worstje heeft een mooie stevige structuur, en hij heeft een lekker mondgevoel. Hij is wat grover dan de meesten, maar niet zo grof als die van de DekaMarkt. De smaak is iets minder gerookt van die van de Albert Heijn, maar deze structuur is zeker weten het best van allemaal. Wat ons betreft de absolute winnaar!

De uitslag
1. Aldi
2. Albert Heijn
3. Vomar
4. HEMA
5. Unox
6. Lidl
7. DekaMarkt

Tekst & beeld: Robin Maaswinkel  

delicioustest-rookworsten