homemade harissa is het allerlekkerst

Harissa is de sambal van Noord-Afrika, een geurige, pittige saus. Met deze kruidige Noord-Afrikaanse saus geef je vlees, vis én groente direct een fijne kick. Of roer eens een lepel harissa door een saus, dressing of marinade die wat extra’s kan gebruiken. Onze tip: maak meteen een fikse hoeveelheid. Homemade harissa is in de koelkast wel vier weken houdbaar. Ook leuk als culicadeautje!

Meer zin in harissa? Probeer wortels met harissa-citroenyoghurtdip!

homemade harissa

bijgerecht (± 300 ml) v

3 gedroogde guajillo-pepers*
2 tl karwijzaad
2 tl korianderzaad
2 tl komijnzaad
1 tl anijszaad
3 rode chilipepers, gehalveerd,
zonder zaadlijsten
5 tenen knoflook
1 tl gerookt paprikapoeder
1 bosje koriander, steeltjes én blad
sap en rasp van 1 (bio)citroen
80 ml groene olijfolie + extra voor afdekken
ook nodig: kleine keukenmachine, afsluitbare gesteriliseerde (weck)pot van 250 ml (zie tip)

Stap 1
Week de pepers 1 uur in warm water. Rooster de specerijen in een droog verhitte koekenpan al omschuddend tot de zaadjes poffen en de geuren vrijkomen. Laat ze iets afkoelen en wrijf ze in een vijzel fijn.

Stap 2
Laat de pepers uitlekken en vang het vocht op. Verwijder de zaadjes. Pureer de pepers en specerijen met de rest van de ingrediënten en ¾ tl zout. Voeg wat peperweekvocht toe als het iets te dik is.

Stap 3
Doe de harissa over in de pot, giet er nog een dun laagje olie over en zet afgesloten in de koelkast. Heerlijk om allerlei soorten vlees in te marineren of als pittige smaakmaker in een dressing, saus, stoofpot of gewoon los bij een gerecht dat pit nodig heeft. De harissa is in de koelkast zeker 3-4 weken houdbaar.

* Guajillopepers koop je online en in winkels met Mexicaanse en Spaanse ingrediënten. Ze zijn milder dan de rode Spaanse pepers en hebben een heel volle smaak. Evt. kun je gewone gedroogde pepers nemen.

Bereiden ± 15 min. / weken ± 1 uur.

TIP: zie http://deliciousmagazine.nl/steriliseren voor het steriliseren van potten.

RECEPTEN TRUDELIES SCHOUTEN FOTOGRAFIE SERGE PHILIPPI BEREIDING JANNEKE PHILIPPI BEWERKING DOSIA BREWER

homemade harissa