Zoete aardappel herkennen

Ook via Twitter @deliciousnl komen regelmatig culinaire vragen binnen, zoals deze van Dennis Hulst. Hoe herken ik een oranje zoete aardappel aan de buitenkant? Ik hoop elke keer op mooi oranje maar heb ze altijd saai geel.

Culinair redacteur Trudelies:

Die vraag wordt vaak gesteld. Ik moest ook even zoeken, maar op internet vind je redelijk wat info en bij Janneke Vreugdenhil in haar column in NRC Next.

Janneke Vreugdenhil: “Laatst maakte ik, zomaar even tussendoor als zaterdagse lunch, een soep van zoete aardappelen. Er lagen een paar exemplaren in de groentenla die op het punt stonden te verslensen en een rode paprika die ook z’n beste tijd voorbij was. Het werd een aangenaam soepje, niks hemelbestormends, maar zacht, zoet en kruidig van karwijzaad en komijn.
De soep was net op toen er een mailtje binnenkwam getiteld: zoete bataat. Een Westlands groentebedrijf vond het hoog tijd dat ‘de Zoete Bataat Europa gaat veroveren’ en of ik er een paar opgestuurd wilde krijgen om mee te experimenteren.
‘Bedoelen jullie toevallig die onregelmatige knollen met hun rozerode schil en oranje vruchtvlees?’ mailde ik terug, want er zijn zoveel uitheemse knollen, met een witte, gele, rozerode, paarse en bruine schil, en met wit, geel, oranje en tomaatrood vruchtvlees, en wat de één zoete aardappel noemt, noemt de ander bataat of yam, schijnbaar ongeacht de kleur.”

“Die bedoelden ze, mailde het Westlandse groentebedrijf, waarop mijn verwarring alleen maar toenam, want als bataat en zoete aardappel hetzelfde zijn, namelijk rozerode knollen met oranje vruchtvlees, hoe heette dan, bijvoorbeeld, de witte soort? Yam?
Tijd om The Oxford Companion to Food erbij te pakken. Die meldt dat een zoete aardappel hetzelfde is als een bataat en dat hij zo’n beetje alle kleuren van de regenboog kan aannemen. De yam lijkt er weliswaar sterk op, en komt eveneens in vele kleuren voor, maar behoort tot een andere plantenfamilie.
Tot zover alles duidelijk. Maar dan lees ik iets wat mijn verwarring zowel verklaart als compleet maakt: yam wordt vaak gebruikt als generieke naam voor alle soorten wortelknollen, van de zoete aardappel tot de taro, oca, cassave, etcetera.
Afijn, er zijn momenten waarop je je gewonnen moet geven en dit was er zo één. Hopeloos verdwaald in knollenland. Het enige dat nog houvast biedt, is dat die rozerode met hun oranje vruchtvlees heerlijk zijn in de soep.”

Fotografie: aziatische-ingredienten.nl
zoete aardappel friet-delicious