WWOO winterbbq: het verslag

delicious.eindredacteur Laurien Istha trok een dikke trui aan, at de hapjes die Arjen Rector maakte op zijn favoriete bbq en droomt nu van een buitenkeuken met een Big Green Egg…

Zaterdagmiddag in dikke mist Noord-Holland in. Het is somber, kil en nat, maar het regent niet. Prima barbecueweer, toch? Voor Chef-kok Arjen Rector van To Amuse maakt het allemaal niet uit, hij kookt altijd op zijn BArjen_Rectorig Green Egg. Vanmiddag laat hij ons zien wat er allemaal kan met de BGE, in de stoere buitenkeuken van WWOO in Stompetoren. Hij heeft van grove, Argentijnse houtskool al een flink vuur gestookt onderin zijn XL, voor zijn tiengangenmenu van kleine hapjes.

Mijn mede-BGE’ers komen uit heel Nederland, van Rotterdam tot voorbij Arnhem, zelfs uit Maastricht. Sommigen hebben een Big Green Egg en willen wel eens wat verder dan de bijgeleverde recepten. Anderen twijfelen nog en laten zich graag overtuigen. Allemaal waren ze gevoelig voor de oproep in delicious. voor een winter-bbq met topgerechten.

Nu ben ik wel wat gewend na 4 jaar delicious., maar wat Arjen ons voortovert is echt verrassend. Wat was het allerlekkerst? Moeilijk. De gegaarde oester met wakamé en zwarte-bonensaus? Of de coquilles met beurre blanc, de pizza met vijgencompote en geitenkaas? De supermalse kip? Gegrilde gamba met oosterse noedels? Ik kan niet kiezen tussen de kalfsentrecote aan één stuk gegrild, met tomaat, bosui en warme mayonaise of zuurdesemtoast met een echt verrukkelijk stuk gerookte beekforel.forel

Pas bij de kaas (Vacherin Mont d’Or, gesmolten in de BGE) begint het te regenen. De grote zwarte tarp boven het terras houdt ons droog, de terrashaarden en het open vuur houden ons warm. Het keramisch materiaal van de Big Green Egg heeft geen last van de regen, die kan gewoon buiten blijven staan. Zelfs het toetje – chocoladecoulant – komt uit de Big Green Egg.
Wat kan ik allemaal de deur uitdoen als ik eenmaal een BGE heb? Alle bbq’s die we in de loop van de tijd hebben verzameld, het rookoventje, grillpannen, pizzasteen , grote braadpannen, de oven misschien ook wel…?

Ik krijg visioenen van oudjaarsavond in de tuin, met z’n allen rond de Big Green Egg. Oudjaarsavond 2013 dan wel. Want er is maar één nadeel aan de BGE: je moet eerst flink sparen.

Ik ga natuurlijk niet voor zo’n mini (ach… misschien om te kamperen) en al die accessoires zijn ook geweldig. De enorme pizzaschep met houten handvat plus pizzasteen die precies in de BGE past: voor je eigen houtovenpizza’s. Allerlei rekken en roosters. Een paellapan, houders om hele kippen op te zetten. Alleen die speciale BGE bbq-set is misschien toch wat overdreven. Het oude gereedschap kan ook nog.

Download hier Lauriens favoriete recept van die dag: de gerookte forel

toamuse.nl | wwoo.nl