wijntaal – ellen licht toe

Mooie rondheid? Klinkt wat vaag, wat bedoel je? De tekstredactie vraagt zo nu en dan om opheldering als ik wat te veel wijntaal gebruik. Voor mij is het zo vanzelfsprekend. Mooie rondheid in een wijn is uh… mooie rondheid. Hoe moet ik het anders zeggen? Net als de populaire wijngidschrijvers Hamersma en Klei probeer ik wijn op een originele en laagdrempelige manier te beschrijven.

Laten we eerlijk zijn, omschrijvingen als knuffelwijn, knock-outwijn, hartendief, hoerig, vrolijk of niemendalletje zijn best geestig, maar zeggen niet veel over de smaak. Wil je een goede smaakomschrijving geven, dan is een universele
wijntaal heel handig. Mits je hem begrijpt natuurlijk, want uit onderzoek is gebleken dat veel van die wijnwoorden de gemiddelde wijndrinker helemaal niets zeggen. Proeven moet je leren! Naast het omschrijven van de vele aroma’s, wat gewoon een kwestie van oefenen en durven is, is er nog een ander wezenlijk onderdeel van proeven; het mondgevoel. Je tong neemt samen met je gehemelte, wangen en tandvlees gevoelssensaties waar.

RONDHEID zegt iets over de textuur van wijn en is een fysiek gevoel in je mond. Strijk met je vinger over verschillende soorten textiel. Fluweel voelt heel anders dan jute of satijn. Wijn kan op je tong ook zo’n ervaring geven. Termen als glad, zacht, soepel, romig, rond, fluwelig, strak en filmend zijn daarom veelvoorkomende omschrijvingen. Even wat voorbeelden:

– Neem de goedkope industriële wijnen met een dunne textuur, als een vaak gewassen T-shirt.

– Wijnen van geconcentreerde rijpe druiven hebben een vollere, zachte structuur als fluweel of hoogpolig tapijt.

– Mijn favoriete rode bourgogne, chambolle-musigny is delicaat van textuur als zijde.

– Tanninerijke rode wijn, zoals een tannat uit Madiran, bezit een grovere textuur zoals van jute.

– Rijpe tannine voelt als fluweel, fijne zachte tannine als satijn en onrijpe tannine als schuurpapier.

– Eenvoudig mousserend voelt strak en prikkend.

– De mousse van betere bubbels voelen zo zacht als room in je mond.

Zo kan ik nog wel even doorgaan. Wijnvoelen, wie doet er mee?

PRODUCTIE EN TEKST ELLEN DEKKERS FOTOGRAFIE DANIQUE VAN KESTEREN (PORTRET)

Nóg meer tips van Ellen lezen? Bestel nummer 4 van delicious. vóór 16:00 uur en krijg deze morgen al thuisgestuurd

wijntaal