wijnboer & -boerin

Een stukje Nederland waar het weinig regent en waar vroeger ook al wijnbouw plaatsvond, dat is Thorn. Hier ging Harry Vorselen met zijn vrouw Mieke 12 jaar geleden wijn maken.

Harry doorliep de wijnbouwopleiding in Trieste en begon met zes hectare grond. Met maas-sedimenten en kiezel in de bodem is deze grond heel goed voor wijn – en een lichte temperatuur verhoging zorgt ervoor dat Limburg steeds geschikter wordt voor de wijnbouw. Harry: ‘Eigenlijk is dit gebied steeds beter te vergelijken met de Moezel, Luxemburg en Elzas. We hebben de druiven uit die regio’s en ook onze stijl van wijnmaken komt ervandaan. Pinot gris pinot noir, riesling en auxerrois gaan goed in dit microklimaat, zelfs bijna geheel biologisch. Inmiddels gaat de wijnbouw en het wijnmaken zo goed dat Mieke zich nu – naast de aspergeteelt- fulltime bezighoudt met alles eromheen: verkoop, distributie, rondleidingen, financiën. Onze favoriet én trots is de pinot gris late harvest, een zoete dessertwijn van aan de tros gedroogde druiven die laat worden geoogste en perfect in balans zijn qua zoet en zuur.’

Wijngoed Thorn, Ittervoorterweg 42, Thorn, 047 556 10 02 wijngoedthorn.nl

Wijngoed Thorn