Voor wie wijn bij het diner nog lastig vindt hebben we Ellen’s 4 tips op een rij gezet. Want hoewel bij elk gerecht een andere wijn past, gelden wel wat algemene regels. Ellen geeft advies bij wild, vis, groente en veel!
wijn & vis
Franse klassiekers bij vis zijn sauvignon blanc uit de Loire en chardonnay uit de Bourgogne. Frisse sauvignon blanc past perfect bij pure vis zonder saus en chardonnay bij vis met saus. Hoe delicater de vis, des te eleganter de wijn. En hoe steviger en romiger de structuur, des te voller de wijn. Witte wijn hoeft lang niet altijd droog te zijn. Een sappig zoetje combineert goed bij de zoete smaak van kreeft, krab, mosselen en coquille. Ook bij romige saus en bij Aziatisch gekruide vis smaken nét niet droge wijnen beter.
wijn & wild
Bij wild kan zoet, want zacht zoet is een welkome tegenhanger bij de uitgesproken smaak van wild. Vaak gaat wildvlees samen met een lichtzoete saus, gedroogd fruit, specerijen als kaneel en zoete worteltjes. Daar past wijn bij met ook een zekere zwoelheid. Wit bij licht gekleurd wild en rood bij rood vlees. Hoe steviger het vlees, des te steviger de wijn.
wijn & groente
We eten lichter, meer groenten en minder vlees, en drinken lichtere en fruitigere wijn. Bij vlees hoort tannine, bij vegafood fruit! Goede groentewijnen zijn: wit van pinot gris of grüner veltliner, rosé. Duits rood, Italiaanse bardolino en valpolicella, Spaanse rioja joven (zonder houtrijping), Franse beaujolais en jura.
wijn & veel
Wijn die álles aankan, lekker smaakt bij zowel vis als groenten en vlees. Vol frisse, rijke en kruidige smaken. Bij een gezellig en makkelijk vrienden- en familiediner. Wijn die de harten van alle gasten weet te veroveren. Een aparte allemansvriend. Liefst zo milieuvriendelijk en duurzaam mogelijk. Ze bestaan! Wit en rood met lichte houtrijping, is als het peper en zout in een gerecht. Deze kunnen heel wat smaken aan.
TEKST ELLEN DEKKERS