BLOG wijn + spijs: stoofpot

De herfst slaat weer heftig toe vandaag. Tijd voor comfortfood. Herken je dat gevoel? Dat je opeens zo’n ongelooflijke zin hebt in zo’n ouderwetse stoofpot. Maar wat drinken we d’r bij? Vinoloog Ellen Dekkers proeft alvast voor en geeft haar beste tips. 

Wat?

Een stoofpot van gestoofd vlees, gevogelte of vis, langzaam gegaard en daardoor mals van structuur. 
De structuur van het vlees en toegevoegde kruiden en ingrediënten bepalen de smaakintensiteit van de wijn.

Ga op zoek naar…

Volle, soepele, zachte (malse) wijnen met genoeg kruidigheid. Wijn met wat houtrijping uit 
zonnige wijngebieden. Kip of konijn kan met volle, zachte, witte wijn, zeker als het vlees ook in witte wijn suddert.

De beste combi’s

Witte pinot gris of andere houtgerijpte volle, zachte, witte wijn bij vis, wit vlees en konijn. Rundvlees bij soepel 
rood als Oostenrijkse zweigelt, pinot noir uit Chili, Franse cru uit Beaujolais als Morgon. Roodvlees en wild met kruiden 
als laurier, knoflook kan goed met cabernet sauvignon uit de Nieuwe Wereld, Siciliaanse nero d’avola, Portugese douro, 
Spaanse rioja reserva of Zuid-Franse syrah’s en rhône-blends.

Echt vermijden

Frisse, jonge, strakke en tanninerijke wijnen doen het minder goed bij een stoofpot.

Tekst Ellen Dekkers Beeld Eric van Lokven