wecken op De Olmenhorst

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Nog niet zo heel lang geleden was het alleen nog maar in zwang bij oma’s, tegenwoordig wil iedereen ’t: wecken. Logisch, want wecken is hartstikke leuk en past helemaal in deze tijd. De tijd van moestuinen, homemade, de opleving van oude ambachten en – lest best – van no waste. Want ja, als je een moestuin hebt, weet je: alles komt tegelijk, en dan zit je met kilo’s bonen, een vracht courgettes en twintig pompoenen. Uitdelen kan, natuurlijk. Maar nog leuker is het om die geweldige overvloed in te maken. Dan heb je hartje winter nog de zomerzon op je bord én leuke culicadeautjes om weg te geven!

Iemand die veel van wecken weet, is receptenschrijver/kookboekenauteur/kok Eke Mariën. Dus de persoon om te ‘rekruteren’ voor een delicious. workshop wecken!

Zaterdag 14 september was delicious. de hele dag te gast op landgoed De Olmenhorst in Lisserbroek. Hier boert de familie De Clercq al 150 jaar. In vroegere jaren vooral aardappelen, tarwe, vlas en erwten. Tegenwoordig richt het familiebedrijf zich uitsluitend op de biologische fruitteelt: appels, peren, pruimen en kersen.

Voordat we aan het wecken slaan, krijgen we eerst een rondleiding van eigenaar Florian de Clercq. Behalve de fruitboomgaarden (40.000 appelbomen en 10.000 perenbomen!) valt er veel te beleven op het landgoed. Er zijn maar liefst 20 gebouwen: van Landgoedwinkel tot en met kunstenaarsateliers en van voorraadschuur tot en met kooklokaal. Op de Olmenhorst kun je onder andere lunchen, picknicken en tijdens de oogsttijd fruit plukken. Via de moestuin volgen we de eigenaar naar de appelboomgaard. Daar hangen de Alkmene-appeltjes blozend aan de taken en roepen: ‘pluk mij, pluk mij.’ Dat is niet aan dovemansoren gezegd. Maar niet voordat we een korte cursus appelplukken hebben gevolgd. ‘Met twee handen en niet aan de appel trekken, maar draaien en licht naar boven buigen.’

Als we de mooiste (what else?) appels hebben geplukt, wandelen we terug. Lunchtijd! Vooraf krijgen we een heerlijke tonijntartaar met advocadocrème en een kruidensalade met mieriksworteldressing, dan volgt vrije-uitloopkip met babywortel, pastinaak, aardappeltjes in gevogeltejus. En na het zalige hangopdessert met appel en aardbeien gemarineerd in vanille en rode peper gaan we wecken. Eke Mariën en Eelke ten Broeke, chef-kok bij De Olmenhorst, leggen kort en krachtig uit waar het om draait. Brandschone potten, zuur, pectine en (gelei)suiker. En dan kunnen we aan de slag. We maken chutney, abrikozenjam en appelgelei. Het is bedrieglijk eenvoudig. Hooguit een beetje bewerkelijk, want alles moet worden klein gesneden. Maar binnen de kortste keren staan er overal pannen te pruttelen en stijgen de heerlijkste geuren op. Niet lang daarna worden de potten tot de nok toe gevuld met alle heerlijkheden. En een paar uur later gaat iedereen opgeweckt weer op huis aan, gewapend met drie potten wintervoorraad.

Bekijk hier onze foto’s van de delicious. weck-dag op de Olmenhorst!

Meer weten over de Olmenhorst? Ga naar olmenhorst.nl. In delicious. september geeft Eke Mariën weckrecepten. Dit nummer kun je hier nabestellen.

Tekst: Marion de Boer
Foto’s: Makkie Mulder en Marion de Boer

Wecken workshop Olmenhorst