vin d’alsace – wijn met traditie

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Als je uit de stad komt, beland je in de Alsace in een andere wereld. Zelfs in een andere tijd, denk je, maar dat is schijn. De tijd staat hier absoluut niet stil, maar wat goed is, wordt gekoesterd.Dus zie je hoe middeleeuwse Hans-en-Grietje-huizen op ingenieuze wijze worden gestut zodat ze ook de komende eeuwen makkelijk mee kunnen.

Wil je zelf flammkuchen maken? Klik dan snel verder voor het recept!

Alsace oubollig? Nee, dat heet nou authentiek!

Als je rond een uur of 12 eetlustopwekkende geuren ruikt, begrijp je waarom de winstubs bomvol zitten. Dan zie je hoe grote platte borden met flammkuchen, specialiteit van de streek, midden op tafel staan om te sharen. Hoe drukbezet de restaurants ook zijn, het moet gek gaan als je geen plaatsje vindt. Daar zit je dan, op een houten stoel met ingekerfd hartmotief, waarschijnlijk tussen de wijnbouwers.

Meer dan 4.000 mensen verbouwen hier druiven. Dat is veel. Sommigen verkopen hun oogst aan Caves Coopératives of een klein wijnhuis in de buurt. Daarvan zijn er zo’n 850. Deze domaines bezitten gemiddeld 3 à 4 hectare wijngaard en zijn bijna allemaal familiebedrijven. Elk gezin zit in de Elzas op een of andere manier in de wijn. Dat schept een band. Dan begrijp je waarom de Elzassers trots zijn op hun streek en zo graag een glas van hun eigen wijn met je drinken. Bijvoorbeeld bij hen zelf in de kelder, in een van de vele pittoreske dorpen aan de Route des Vins.

Daar komen de verhalen. Over de flûtes d’Alsace, de lange slanke fles, waarin alle Elzaswijnensinds jaar en dag worden gebotteld. De wijnen zijn vrijwel altijd van één druivenras gemaakt. Dat maakt kiezen makkelijker. 90% is wit. Als je trekt hebt in een fruitige wijn met tintelfrisse zuren neem je een Riesling d’Alsace. Ben je in de mood voor iets milders, pak je de druivige Muscat, exotische Pinot Gris of weelderige Gewurztraminer. Pinot Blanc d’Alsace doet het altijd goed, op het terras, bij de kaas en natuurlijk bij asperges. Liever rood? Probeer dan eens een Pinot Noir d’Alsace, gekoeld op z’n allerlekkerst. Zo dronken ze hem in de Elzas altijd al. www.alsacewijnen.nl 

TIP van Ellen: 3 x wit uit de Elzas

1. André Stuber Alsace Pinot Blanc – De liefste van het Elzasstel! Soepel, zacht fris appelfruit. Goed te combineren bij diverse gerechten als mosselen, groententaart en de flammkuchen – pinot blanc van André Stuber € 6,99 Gall & Gall 

2. Domaine Loewe Alsace Pinot Gris – Een plaatje van een pinot gris. Rijp, rond, zalvend met exotisch fruit. Bij rijke gerechten als gevogelte met roomsaus, pompoen, milde gele curry  met kokos.- pinot gris, cormier, Domaine Loewe € 16,55 lesgenereux.nl

3. Cave de Beblenheim Alsace Riesling – Lichte stijl riesling. Sappig fruit van meloen en ananas, lichtvoetig.  Als aperitief bij Thaise viskoekjes –  € 5,99 Albert Heijn

DELICIOUS. VOOR ALSACEWIJNEN TEKST ELLEN DEKKERS BEELD TRISTAN VUANO

Meer wijntips vind je iedere maand in delicious. Alle losse nummers zijn hier te bestellen op onze website. 

alsace