flexkoken & eten: klein maar krachtig

delicious.friend Claire v/d Heuvel: ‘Het is je vast niet ontgaan: superfoods zijn hot & happening! Vooral in de randstad staan er op steeds meer plekken tarwegras-shots op het menu en schieten de bio-lunchrooms als paddenstoelen uit de grond. Zolang er goed mee wordt omgesprongen (quinoa mag natuurlijk niet het nieuwe gemodificeerde mais worden) juichen wij die ontwikkeling van harte toe. Al is het maar omdat producten die eerder nog in een hoekje lagen te verstoffen bij de natuurwinkel nu meer en makkelijker verkrijgbaar zijn. Zo ook chia- en hennepzaden: goede bronnen van plantaardige eiwitten. En laat dat voor een beetje flexitariër nou een absolute must zijn!’

volwaardige eiwitten
Als je wat minder vlees eet, vegetarisch bent of een 100% veganistisch eetpatroon op nahoudt (waarbij je dus helemaal geen dierlijke producten binnenkrijgt), is het belangrijk voor je spieren en energieniveau om toch voldoende volwaardige eiwitten binnen te krijgen.

Je bent daarbij vaak aangewezen op plantaardige eiwitbronnen als bonen, noten, zaden en veel graansoorten. Voeding die perfect past binnen een flexi- of vega-eetpatroon, maar door een bepaalde verhouding van essentiële aminozuren (sommige van de 9 essentiële aminozuren scoren wat lager) helaas niet binnen de groep ‘volwaardige eiwitten’ vallen. Hierdoor vervangen ze onvoldoende de dierlijke eiwitten die je anders via bijvoorbeeld vlees binnenkrijgt.

Wat dan wel? Nou; hennep en chia! Piepkleine zaadjes maar daarom niet minder krachtig. Hempseeds lopen op kop qua voedingswaarden met niet alleen een hoog gehalte volwaardige eiwitten maar ook omega-3 vetzuren en een hele lijst aan vitaminen & mineralen waaronder magnesium, calcium en ijzer.  Chiazaden bestaan voor 20% uit volwaardige eiwitten, bevatten daarnaast ook essentiële vetzuren, mineralen, antioxidanten en houden de bloedsuikerspiegel stabiel.

Strooien maar!
Hennepzaden hebben een nootachtige smaak maar chiazaden smaken neutraal (je proeft ze niet echt). Wel heeft chia de eigenschap om, zodra je het mixt met een vloeistof, te veranderen in een gel. Fijn om bijvoorbeeld smoothies wat meer body te geven. Ik vind het lekker om beide royaal door/over/op salades, smoothies of soep te strooien. En voor de wat gevorderde superfoodlover: hennepzaden kun je ook malen voor glutenvrij meel of blenden voor hennepmelk en is ook lekker door een smoothie. Chiazaden kun je het beste oplossen in een beetje water tot een gelachtige substantie en vervolgens toevoegen aan je ontbijt, smoothie of bakrecept.

Zet wat mooie glazen potten op je keukenblad zodat het toevoegen van een klein handje zaden aan vanalles wat je eet sneller een gewoonte wordt. Het maakt eigenlijk niet uit waaraan je het toevoegt en is ook gezond op niet vega-dagen.

Enjoy!

Tekst: Claire v/d Heuvel

Quinoa