Deze smaken siroop van Yvette van Boven zijn perféct voor een heerlijke toet. De mogelijkheden zijn onbeperkt en wat je ermee kunt maken ook . Want siroop is niet alleen lekker als limo met bruiswater, in een cocktail of over ijs, je maakt er ook razend bijzondere toetjes mee!
Probeer ook deze Cider Collins met ananassiroop.
kruidige wijn- of theesiroop
basisrecept (± 850 ml)
1 fles droge witte wijn (750 ml) of (kruiden)thee of water*
500 g suiker**
eventueel smaakmakers: een paar takjes tijm, verveine of munt, en/of 2 blaadjes laurier en/of 2 takjes rozemarijn etc.
Breng het water, de thee, wijn of ander vocht met de suiker (en eventueel de kruiden en specerijen) rustig aan de kook. Laat op zacht vuur 5 min. koken en draai dan het vuur uit. Laat siropen met kruiden of specerijen een middag afgedekt staan om te trekken.
Zeef de siroop. Breng hem opnieuw aan de kook en kook iets in zodat hij wat dikker wordt. Giet de hete siroop door een trechter in een brandschone fles. Sluit de fles goed af. Laat hem nu afkoelen. Je kunt de afgekoelde siroop in de koelkast enkele weken bewaren, dus maak gelijk lekker veel.
* Gebruik bij een zoete basis, bijvoorbeeld zoete witte wijn, minder suiker. Zie hoeveelheden varatietips hieronder of experimenteer zelf.
** De ene of de andere suikersoort kan veel uitmaken. Kies bijvoorbeeld rietsuiker bij volle smaken als zwarte thee of specerijenthee.
Bereiden ± 10 min. / evt. intrekken ± 4 uur / afkoelen ± 2 uur.
laurier-tijm-wijnsiroop (voor ± 850 ml)
Volg het basisrecept met als basis 750 ml witte wijn
+ 500 g suiker + 3 takjes tijm + 2 blaadjes laurier.
Bereiden ± 10 min. / afkoelen en intrekken ± 4 uur.
vermout-rosésiroop (voor 850 ml)
Volg het basisrecept met als basis 375 ml rode
vermout + 375 ml droge rosé + 400 g suiker.
Bereiden ± 10 min. / afkoelen ± 2 uur.
verveine-groenetheesiroop (voor ± 850 ml)
Volg het basisrecept met als basis 750 ml groene thee met verveine + 500 g suiker. Neem bijv. lekkere delicious. groene thee + verveine!
Bereiden ± 10 min. / afkoelen ± 2 uur.
muskaat-basilicumsiroop (voor ± 850 ml)
Volg het basisrecept met als basis 1 fles muskaatwijn
+ 400 g suiker + 4 flinke takken basilicum.
Bereiden ± 10 min. / intrekken en afkoelen ± 4 uur.
limoncello-limoensiroop (voor ± ½ l)
Verwarm al roerend 300 ml limoncello + 200 g suiker tot de suiker is opgelost. Doe het sap van 3 limoenen erbij en laat helemaal afkoelen.
Bereiden ± 10 min. / afkoelen ± 2 uur.
Bekijk hieronder in een video hoe je kruidige theesiroop maakt:
Recepten, styling & bereiding: Yvette van Boven. Fotografie: Oof Verschuren. Productie: Dosia Brewer