Recept vermenigvuldigen: 3 x 3 = 9?

Onlangs kregen we van een lezer de volgende vraag:

Beste Delicious,

Ik heb een vraag over het vermenigvuldigen van een recept. Ik heb eens geprobeerd het recept sate empol sampi p62 van juli 2009 te maken voor een party. Daarvoor had ik het recept keer vier gedaan en helaas smaakten ze niet zoals ze deden bij het originele recept van een pond gehakt. Ik hoorde laatst bij een kookprogramma dat recepten niet zomaar een aantal maal vermenigvuldigd kunnen worden.

Kunt u mij dit misschien uitleggen?

Met vriendelijke groet,
Rachel Kaasjager

Culinair redacteur Trudelies Schouten wist wel raad met dit probleem:

Beste Rachel,

Inderdaad is het soms moeilijk dezelfde smaak te krijgen als je alles vermeerderd en ook niet alle kruiden (lees merken) zijn even sterk van smaak. De tijd van bereiden wordt ook anders. Immers 7 fijngesneden sjalotjes zachtjes bruin bakken of 4 x zoveel, dat gaat bijna niet in één pan. Want ze bakken dan niet mooi, er komt teveel vocht vrij en dan gaan ze stoven. Ze krijgen dan een heel andere smaak. Dus je zult dat in meerdere keren moeten doen. Ook de santen moet goed dik zijn (de smaak is dan ook geconcentreerder) anders worden de balletjes te dun.
Ik weet niet wat er bij jou kwa smaak ontbrak, dus daarop kan ik geen antwoord geven. Maar het is misschien handig om even een proefje te maken voordat je de balletjes vormt en aan de spiesjes rijgt. Bak daarvoor een balletje even in de pan gaar en proef het. Nu kun je dan nog indien nodig kruiden toevoegen of zout.

Met vriendelijke groet,
Trudelies Schouten,
culinair redacteur delicious.