BLOG – powermarkt!

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Recept- en kookboekschrijver Janneke Philippi maakt samen met haar man en fotograaf Serge elke maand de rubriek Familietijd. Een ideale opdracht want ze zijn samen met hun tweeling een goed testpanel als actief gezin dat dagelijks lekker, gezond en eenvoudig wil eten.

Zodra we onze Familietijd hebben ingeleverd, kijken we alweer uit naar het volgende thema. Wat mogen we nu gaan doen? Welk thema gaat het worden, welke sfeer, welke food? Powerfood! Tot voor kort had amper iemand van powerfood gehoord. Ik ook niet. Opeens was het er, ook in de supermarkt. Goijbessen, ongepelde rauwe cacaobonen, allerlei zaden, het ligt sinds een paar maanden zelfs bij mijn dorpssuper. Maar lag de super dan niet altijd al vol powerfood? Spinazie, tomaten, bieten, vette vis, noten: hoeveel méér power willen we op ons bord?

Steeds nieuwsgieriger – tot die tijd liep ik to be honest voorbij aan het superfood-schap – ging een zakje rauwe ongepelde cacaobonen in mijn kar. Lekker, is niet het eerste dat bij dit soort producten in me opkomt. En toch, terwijl ik de power-recepten voor dit nummer ontwikkelde, voegde ik hier en daar een extra handje power toe. Voor de smaak én beet. LEKKER blijft altijd mijn uitganspunt. Dat mijn bordje een extra gezondheidsboost krijgt, is mooi meegenomen.

Neem dat handje vezelrijk lijnzaad. Door de heerlijke pilav van bulgur, gemaakt met bietensap en geitenkaas – want beter verteerbaar dan kaas van koemelk – geeft het extra beet en een nootachtige smaak. Wat niet betekent dat de andere gerechten minder power hebben. De spaghetti met linzenragù met volkoren pasta, linzen en rode wijn. De kipramen met gember, spinazie en sobanoedels van (glutenvrij!) boekweitmeel. De pastasalade met notenolie, pitten en rosbief. En als laatste, maar wel een van mijn favorieten uit dit nummer: de peterselie-quinoasalade barstensvol bladpeterselie, avocado en groene asperges, met in citroensap gegaarde sappige zalmfilet. Stuk voor stuk powergerechten. Die bij ons vooral op tafel komen omdat ze zo ontzettend lekker zijn!

En mocht je willen weten wat met het zakje cacaobonen is gebeurd… na het eerste zakje volgde een tweede. Fijngehakt zijn de iets bittere – in de verte proef je cacao! – bonen heerlijk door de yoghurt. En ook tussendoor snoep ik van de cacaobonen, zegt genoeg toch!

TEKST JANNEKE PHILIPPI

Bekijk de familie-power-recepten van Janneke in delicious.mei!