BLOG – pas op, broodvirus!

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Oktober 2013 raakte ik besmet! Door een ernstig ‘broodvirus’. Het begon allemaal na het zien van een aflevering van ‘the Hairy Bikers on Bacation’.

In deze aflevering – op bezoek bij de bakkers Manu Rang en Oyvind Lofthus van bakkerij Apent Bakery in Oslo – sprak Hairy Biker Si King de legendarische woorden: ‘Jane, i’m having an affair with a sourdough starter, her name is Maria and I’m not coming home…’

Mijn woorden hierna: ‘dit wil ik ook!’. Zo begon mijn broodavontuur. Een starter maken is niet moeilijk, maar ’het’ onderhouden is iets anders. Dat vergt enige discipline, want ook als je niet bakt, moet je toch voeden (minstens 3x in de week).

Na veel mixen, kneden, vouwen, rijzen, vormen en uiteindelijk bakken worden mijn broden steeds beter. Maar ik moet toegeven, het is een vak! Een moeilijk vak. Maar zó intrigerend, dat het me niet meer loslaat. De stapel broodboeken naast mijn bed groeit gestaag en daarmee ook de verwarring! Zoveel bakkers, zoveel meningen en technieken. Uiteindelijk bevalt de ‘vouwtechniek’ mij het best. Niet kneden, maar met regelmatige tussenpozen het deeg vouwen. De knowhow heb ik uit de boeken van Chad Robertson, ik kan wel zeggen mijn broodheld. Ook zijn toptip om in een pan in de oven te bakken, werkt geweldig.

 

Broodbeeld2

 

Binnenkort heb ik dag 2 van de broodbakworkshop van Edwin Klaasen. Andere benadering en filosofie dan broodheld Chad Robertson, maar erg leerzaam. Heb nog wel wat bakhuiswerk te doen, maar daar word ik alleen maar blij van!

TEKST JANINE COUPERUS (ART DIRECTOR DELICIOUS.)