over het IJ kijkertjes op het Jeneverfestival

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

delicious. nipte afgelopen weekend aan een klare op het Jeneverfestival in Amsterdam. In de Posthoornkerk aan de Haarlemmerstraat schonken ze bijzondere jenevers van ambachtelijke distilleerderijen. En in de kelder workshopten jeneverliefhebbers erop los. Gelukhebber en redacteur Bas mocht nippen, proeven en shaken en blikt terug.

jenever ‘Op de begaande grond van de Posthoornkerk exposeerde een twintigtal jeneverhuizen. In de kelder begon ik de middag met een drietal workshops. Myriam Hendrickx van distilleerderij Rutte & Zn leerde mij dat een jenever verschillende ‘mondgevoelen’ kan geven. Vet, stroperig en brandend. De smaak komt vooral van de vluchtige stoffen die hun weg in je neus vinden. Daar dragen verschillende alcoholsoorten en etherische oliën aan bij. De smaak van jenever is telkens weer uniek omdat deze wordt bepaald door de kruidentincturen en distillaten, aroma’s, suiker, hout en alcoholsoort. Tijdens de workshop mochten wij ons eigen flesje jenever vullen met suikerwater, gebeide (het jeneverbessen en kruidenmengsel) en tincturen. Ik koos voor veel suiker en vanille. Dat gaf ’s avonds een heel fijn over ’t IJ kijkertje.

jeneverIn de workshop Jenever versus Whisky van Branderij De Tweelingh proefde ik de twee dranksoorten tegen elkaar. De smaken werken steeds sterker en scherper doordat de geschonken dranken steeds meer vintage werden. Ik proefde een whisky van 21 jaar oud, nou dat brandt hoor! Gelukkig zorgde de cocktailworkshop van Bols voor verkoeling. Showtender Sven (die ik nog herkende van de delicious.workshop bij House of Bols) fine-tunede mijn cocktailskills. We maakten er drie waaronder mijn absolute favoriet: de vanilla-berry-crush. Daarvoor muddle je eerst stukjes citroen met aardbeien in een glas. Daar gaat jonge jenever en aardbeienlikeur overheen en dat roer je met een schep chrushed-ice en een vleugje vanillesiroop. Deze drink ik trouwens ook graag bij Saigon.

jenever

FOTOGRAFIE GINO VAN MEENEN EN BAS ROBBEN

jeneverfestival