Hoe maak je okonomiyaki?

Okonomiyaki is een kruising tussen een omelet en een pannenkoek, die je goed vult met kool, gedroogde garnalen en buikspek. Japans comfort food. Het was één van de recepten uit Basisboek Aziatisch die na het testen direct op ging. 

Hoe je in stappen perfecte witte rijst kookt en een nieuwe wok inbrandt, zo start het Basisboek Aziatisch van ruim 500 pagina’s. Die stappen – zowel in beeld als woord – zijn kenmerkend voor dit boek dat echt de basis van de Thaise, Japanse, Chinese en Koreaanse keuken doorloopt. Naast superduidelijke recepten in 3 stappen krijg je bij elke keuken een overzicht van het kookgerei en is er ook een uitgebreide uitleg van de meest gebruikte ingrediënten.

okonomiyaki

hoe maak je okonomiyaki?

hoofd- of lunchgerecht | 4 personen

250 ml dashi (Japanse visbouillon)*
1 ei, losgeklopt
250 g bloem
1 tl bakpoeder
50 g tenkasu (stukjes gefrituurd tempurabeslag)*
150 g Chinese kool, fijngesneden
35 g gedroogde garnalen
2 el zonnebloemolie
8 heel dunne plakjes buikspek
tonkatsu-saus
Japanse mayonaise
bonitovlokken
ao nori (gedroogde zeewiervlokken)
ook nodig: koekenpan 18-20 cm ∅, zeef, spatel, bakkwastje

Meng de dashi en het ei in een kom. Zeef de bloem en bakpoeder boven een andere kom, voeg de dashi toe en meng alles tot een glad beslag. Roer de tenkasu, kool en garnalen erdoor.

Verhit wat olie in de pan. Schenk een kwart van het beslag erin, laat uitlopen en bak de pannenkoek 3 tot 5 min. tot de onderkant knapperig en bruin is. Leg er 2 plakjes buikspek op en bedek die met nog 2 el beslag. Keer de pannenkoek met een spatel, maak 2 inkeping in het oppervlak zodat de kern sneller gaar wordt en bak nog 3 tot 5 min. op matig vuur tot de onderkant knapperig en de binnenkant gaar is. Houd de pannenkoek warm terwijl je op dezelfde manier nog 3 stuks bakt met de rest van het beslag en het buikspek.

Bestrijk de bovenkant van de pannenkoeken met tonkatsu-saus en zigzag er Japanse mayonaise over. Bestrooi ze direct met bonitovlokken* en ao nori en serveer direct.

RECEPTEN EN BEREIDING JODY CASSALLO, EMILY EZEKIEL FOTOGRAFIE DEIRDRE ROONEY BEWERKING DOSIA BREWER