NY volgens Marc Grossman

New Yorker Marc Grossman woont 14 jaar in Parijs en miste de New Yorkse keuken zo erg dat hij een boek vol recepten uit de Big Apple maakte. In delicious. oktober krijg je een preview van het boek. delicious. sprak Marc en vroeg hem het New Yorkse hemd van het lijf.

Wat is voor jou dé New Yorkse keuken? ‘De immigrantenkeuken. Een mix van Joods, Italiaans, Brits, Chinees… alles en niets eigenlijk, allemaal omgevormd voor deze nieuwe wereld van oneindige mogelijkheden en extreem veeleisende klanten.’

Waarom ben je zo dol op de New Yorkse keuken? En wat is de aantrekkingskracht ervan op de rest van de wereld? ‘Wat ik fijn vind aan de New Yorkse keuken is een bepaald gebrek aan elegantie. Het is onpretentieus, simpel eten. En we hebben tradities, maar niets is in steen gebeiteld. In het buitenland is New Yorks koken en eten een manier om verbinding te maken met de stad die de fantasiesetting is voor zo veel films, televisieshows en romans. Dat is zeker een groot deel van de aantrekkingskracht.’

Is er iets wat voor jouw gevoel ontbreekt in de New Yorkse keuken? ‘De New Yorkse keuken is eigenlijk een wereldkeuken – niet dat elk aspect in dit boek wordt genoemd, dat is onmogelijk. Maar je zult er een flinke dobber aan hebben een keuken te vinden die in New York níet is vertegenwoordigd. Maar soms is het heerlijk om géén keuze te hebben. Misschien is dat wat er ontbreekt in New York: een enkele, inheemse traditie. Dat is waar New Yorkers op exotische vakanties naar op zoek gaan. Roots.’

Fast food is ook deel van de New Yorkse keuken. Wat is jouw mening daarover? ‘Het is soms erg makkelijk – een onvermijdelijk deel van de culinaire evolutie – maar er is ook veel ruimte voor verbetering. Groter hoeft niet slechter te betekenen. De logica zegt dat grote ketens hogere kwaliteit tegen lagere prijzen moeten kunnen leveren. Dat is wat ik voor elkaar wil krijgen met Bob’s, de kleine groep restaurants die ik in Parijs ben begonnen.’

In je boek staan veel simpele gerechten als omelet en gebakken spek. Is de New Yorske keuken echt zo easy? ‘Mijn boek staat vol makkelijke, populaire recepten die bedoeld zijn voor de thuiskok. Alles wat je nodig hebt is een New Yorkse ‘hoe moeilijk kan dit nou zijn’-houding.’

Wat wil je bereiken met dit boek? ‘Dit boek is voor mij een manier om verbinding te maken met mijn verleden, omdat ik al 14 jaar als expat in Parijs woon. Het boek staat vol gerechten waar ik vol heimwee hartstochtelijk naar verlang.’

Welk gerecht mis je het meest? ‘Een bagel met creamcheese en gerookte zalm. Het is bijna onmogelijk om het echte werk in Parijs te krijgen. Ik hoop dat recht te zetten met Bob’s bakeshop, die in december dit jaar opengaat!’

En wat is je favoriete streetfood? ‘Een softijsje van een van de ijstrucks van Mr.Softy, iets dat nooit is veranderd.’

Een trip naar de Big Apple in de planning? Dit zijn Marc’s favo adressen voor een…

gezonde smoothie: Melvins’ Juice Box
verse donut: Doughnut Planet
boekweitpannenkoek: Big Nick’s
bagel met gerookte zalm: Murray’s Sturgeon Shop
huevos rancheros: La Esquina
honingtaart: Four & Twenty Blackbirds
New York cheesecake: Junior
chocolatemoussecake: Williamsburg Diner
pickles: The Pickle Guys

New York, recepten uit de Big Apple | Marc Grossman | Uitgeverij Good Cook | ISBN: 9789461430984 | €24,95

New York Skyline