mooi van katja

Katja Gruijters is een foodie om te volgen. delicious. doet dat dan ook al een tijdje. Katja – fooddesigner in Amsterdam – is o.a. verantwoordelijk voor eetbare kanttegels van chocolade en zandgebak en verschillende producten met zeewier waar we enige tijd geleden op Facebook over berichtten. Nu is ze aan de slag gegaan met de Natuurhoeve in Benschop.

Op deze boerderij maken ze – met zorg voor product, mens, dier en natuur – zuivelproducten die je alleen op een zuivelboerderij vindt. Onlangs werd hun nieuwe productlijn gepresenteerd en Katja werd uitgenodigd haar visie op deze producten te geven, vanuit haar project Mooi van Nature. Katja: ‘De Natuurhoeve heeft mij gevraagd een aantal zuivelexperimenten te doen met de kringloop-methode van Mooi van Nature. Mooi van Nature is mijn ideaal. Een ideaal dat teruggaat naar de essentie van eten: de natuur. De natuur biedt ook oplossingen: in de natuur bestaat geen voedselverspilling. Alles is onderdeel van een kringloop.’

Katja gaat verder: ‘En wat gebeurt er eigenlijk met de imperfecte tomaten, komkommers en appelen die de winkel nooit halen? Als we de natuur en alles wat daar bij hoort accepteren zoals ze écht zijn, produceren we minder waste. Werken volgens mijn ideaalbeeld van Mooi van Nature, betekent minder verspilling en toch genieten van smakelijk en mooi eten.’

Katja heeft o.a. een experiment gedaan met het bijproduct van kaasmaken: wei. Tegenwoordig wordt dit alleen nog maar verwerkt in bijvoorbeeld Taksi en Rivella en wordt de rest vernietigd. Katja maakte er wei-ijsblokjes van en plaatste haar bevindingen op Facebook. Volg Katja’s experimenten via facebook.com/mooi.van.nature.

Naast Mooi van Nature, heeft Katja ook meegewerkt aan het unieke Insectenkookboek. Hierin staan naast recepten en interviews (o.a. met Katja Gruijters), ook info over het kopen van insecten, welke je wel en niet kunt eten en hoe je ze bewaart en bereidt. O.a. te koop via bol.com.

Mooi van Nature