mis ze niet: de lezingen van de Academie Culinair Schrijven

schrijvenGek op eten? Dol op schrijven? Afgelopen zondag zocht een klasje culinaire nieuwsgierigen inspiratie bij restaurantrecensent Mac van Dinther. Hij gaf de kick-off voor een reeks culinaire lezingen in het Okura Hotel in Amsterdam. Wij waren erbij en delen graag wat tips van Mac!


Uit eten gaan is één ding. Goed uit eten gaan is iets anders. Natuurlijk kun je de Lekker erbij pakken voor goede tips maar misschien zoek je iets goedkopers. Of iets informelers. Hoe fijn is het dan dat Mac van Dinther zijn nieuwsgierigheid volgt en in talloze eetlokalen met een notitieboekje aanschuift. Hij reserveert onder een valse naam en maakt altijd notities aan tafel.

Hoe herken je een goede chef? ‘Kies gerechten waarin de chef zich echt moet bewijzen. Bestel gerechten met een korte bereidingstijd waarin iets snel te gaar wordt of te rauw blijft, bijvoorbeeld visgerechten. Neem geen stoofpot, dat kan iedereen klaarmaken.’

‘Vraag bovendien de ober het hemd van het lijf. Je kunt niet zelf alle smaken proeven. Denk je dat de coquilles niet vers zijn maar uit de diepvries komen, vraag daar dan naar. Proef je laurier maar ben je er niet van overtuigd? Vraag dan of er laurier in de saus zit.’

Als je zelf ook wilt schrijven over eten, dan kun je de eerste stap zetten door je aan te melden voor de reeks lezingen in Okura. Zo gaat Karin Luiten spreken over hoe je van je blog een succes maakt en legt Onno Kleyn de culinaire geschiedenis haarfijn uit. Kijk op de website van de Academie om je aan te melden.

FOTOBRON: pbglifestyle.com/pbglm-blotter/food-writing-for-thought/

schrijven