Meringuedessert met kastanjecrème

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

delicious. lezeres Niki: ‘Ik heb een vraag over dat prachtige meringue/kastanjedessert, of nou ja eigenlijk drie vragen:

1. Hoe voorkom ik dat de meringues lichtbruin kleuren? Sinds mijn geweldige nieuwe (gas)oven is het me niet meer gelukt een perfecte meringue te bakken: knisperig van buiten marshmellow-heaven van binnen en dat alles maagdelijk wit. Hoe kan ik dat weer krijgen?

2. Ik heb een blikje ongezoet kastanjepuree. hoeveel (peoder)suiker raad je aan om daarbij te voegen?

3. Zijn de 2 gelatineblaadjes echt nodig? Als vegetariër zijnde bak ik liever zonder.’

Redactie delicious.: ‘Een nieuwe oven is altijd even wennen inderdaad, tijden en temperaturen van favoriete recepten moeten vaak iets worden bijgesteld.

Een sneeuwwitte meringue krijg je door het schuim op zo laag mogelijke temperatuur te bakken, verlaag je oven bijvoorbeeld naar 100 ºC. Wellicht heeft de meringue dan een extra kwartiertje nodig om droog en stevig te bakken. Overigens hoef je je over donkere plekken en barstjes geen zorgen te maken, vlak voor serveren bestuif je de meringue met een dikke dons poedersuiker.

Een blikje ongezoete kastanjepuree is prima bruikbaar voor dit recept, ideaal zelfs want zo kun je je eigen zoetheid bepalen: ga uit van 50-75 g poedersuiker per blikje. De rest van je kastanjepuree kun je (in kleinere porties) voor later gebruik invriezen.

Wanneer je voor een vegetarisch dessert liever geen gelatineblaadjes gebruikt, kun je de gelatine vervangen door agar-agar (o.a. natuurwinkel, gemaakt uit zeewier). Reken voor de 2 gelatineblaadjes op 2 tl agar-agarvlokken. Let op: agar-agar verliest na zo’n 2 uur zijn bindingskracht dus begin niet te vroeg aan de kastanjevulling. Weglaten kun je de gelatine ook. Omdat de vulling dan aan stevigheid verliest kun je ‘m net als bij de agar-agar niet voorbereiden. Gebruik, afhankelijk van de door jou gewenste dikte van de vulling, minder likeur en slagroom. Het kan dus prima, zonder gelatine. Veel succes!’

delicious. lezeres Mare: ‘Bij het ‘voorbereiden’ van het meringuedessert staat dat het een dag van te voren kan, maar zou ik dat schuim ook al een paar dagen van te voren kunnen maken?’

Redactie delicious.: ‘Ja dat kan wel, mits je het eerst echt goed laat drogen (ook de onderkant) en dan goed luchtdicht verpakt, zodat er geen vocht bij kan komen. Nu is gelukkig bij bijna iedereen de centrale verwarming flink aan, wat meestal inhoud dat de luchtvochtigheid in huis laag is en dat soort dingen (meringue en ook gesponnen suiker van de pagina ervoor) mooi blijven. Vanwege omstandigheden hadden we hier op de redactie ook eerst de meringue getest en konden vervolgens het dessert niet afmaken, zodat dat pas een aantal dagen later moest gebeuren. De meringue was goed gebleven.’