marion flext

Marion de BoerTekstredacteur Marion: ‘Links lonkt de Olde Remeker, rechts glimmen geurige noten rij aan rij en een stukje verderop schreeuwen blozende elstars, slakroppen, pompoenen, peulen en opperdoezers om de aandacht…  Mijn aandacht!’

Op de markt vind ik het meestal nogal lastig om me in te houden; ik wil niet één ding, ik wil álles! Vooral bij de groentestal word ik hebberig. Ook al neem ik me voor om alleen de dingen van mijn boodschappenlijstje mee te nemen, ik kom altijd thuis met ladingen en ladingen groente en fruit. Het gevolg is dat ijs- en voorraadkast uitpuilen, ik úren sta te snijden om alles te verwerken tot delicious. maaltijden en ik een heel blije buurvrouw heb. Want, ja: no waste, dus alles wordt gebruikt of weggegeven!

Een dankbaar gerecht om groentes in te verwerken, is soep. Die maak ik dan ook vaak. Ook natuurlijk omdat ik een soeplover ben en omdat je soep zo goed kunt invriezen, en dat is dan weer handig als ik geen tijd heb om te koken.

In een eenvoudige berghut in Piemonte, Italië, at ik de lekkerste minestrone-soep ever. Bij de kok bietste ik het recept en sindsdien maak ik ’m geregeld. Het is eigenlijk een ‘dubbele’ soep, want het is een verse tomatensoep, gekruid met tijm en basilicum die aangevuld wordt met paprika, wortel, doperwten, selderij, aardappel, pasta, witte reuzenbonen, linzen, borlottibonen, sperziebonen, prei en paddenstoelen. En on top natuurlijk een royale schep parmezaan. Een soep waarop je met gemak een marathon kunt lopen. En perfect voor een flex-dag, zónder of mét vlees. Want voor die hard vleeseters kun je er ook nog gehaktballetjes aan toevoegen!

Tekst: Marion de Boer

Marion de Boer