makkie <3 meringue & labne

Elke maand is hoofdredacteur Makkie blij met ‘haar’ nieuwe delicious. Maar dit nummer koestert ze extra. Van haar lijstje favoriete gerechten staan er twéé in. Heel uitgebreid zelfs.

Meringue en labne. Waarom meringue? Oké, ik ben een zoetekauw. Dat moet je wel zijn, anders wordt het niets. Ik vind het altijd leuk om te maken. Weinig inspanning, groots effect. Daar houd ik van. En natuurlijk geduld, terwijl mijn keukenmachine en oven het werk doen. Voor mij is dit mooi koken. Het kloppen van de eiwitten, de suiker, de schuimpieken, als ze zacht gaan glanzen. Het spatelen, het schoonlikken van de kom. Met omgekeerde borden en potlood op bakpapier de maat bepalen. Het knippen van de vormen voor de 3 lagen meringue familietaart, keer op keer. Het vullen van de cirkels met dat zalvige schuim. En dan het spannende moment waarop je constateert dat de meringue genoeg knappert en knispert van buiten en kleeft van binnen. Dan is het goed. Dat is geluk. Dat je alleen nog hoeft te versieren met rozenroom en bessen, aardbeien en pistache, chocolade en karamel.

En dan weet je al wat je te wachten staat. Schoonheid op je bord, feest op je tong en ohhhs en ahhhs en een slinger aan complimenten.

En waarom labne? Maak ze allemaal en je weet waarom.

 makkie's fotoalbum