BLOG makkie à Paris

Parijs Makkie 2014 - 1

In januari was delicious.hoofdredacteur Makkie in Parijs en kan er nú alweer naar verlangen. Naar de sfeer, de romantiek, het eten…

Makkie: ‘Ik logeer meestal in een appartementje in het 17de arrondissement. Met om de hoek een markt waar ‘s morgens vroeg al de lekkerste pannen staan te dampen, de varkenspoten keurig op een rijtje liggen en kippen knapperig worden in de rotissoires.

En als ik ’s avonds na een dag door de stad slierten weer terugkom, staan de slagers, taarten- kaas- en viswinkels nog vol klanten. En dan vraag ik mij altijd af: wat gaan ze nu koken vanavond? Het aanbod op de kramen daagt mij uit, maar mijn dagen in Parijs worden bepaald door waar we gaan ontbijten, lunchen en dineren. En dan ook nog waar we koffie en thee en taart willen proeven. Er valt zoveel te beleven! Altijd is er wel een nieuw adres of juist een herontdekt oud adres.

Soms gaan we zigzaggend door de stad en soms is het leuk om juist alleen maar in de buurt waar we heel even wonen, de straten te verkennen om verrast te worden.

Parijs Makkie 2014 - 2

Het is inspirerend om te zien hoe het bistro-eten-van-huis-uit en de gastronomie naar elkaar zijn gegroeid. Niet in de laatste plaats door de crisis. Kijk maar hoeveel topchefs op dit moment restaurants met simpeler en betaalbaarder menu’s openen. Onder de noemer bistronomie gebeurt er fijn veel. Ga in Parijs maar eens eten bij de klassieke Bistro Paul Bert in Rue Paul Bert op nummer 18 (foto links). Voor de gerechten, het decor, het publiek. En de volgende keer bij het nieuwe Le 6 Paul Bert – van dezelfde eigenaar – in dezelfde straat op nummer 6 (foto rechts).  Of ga groot genieten bij klassieker Aux Lyonnais, 32 Rue Saint-Marc, voor boudin noir en quenelles á la Lyonnaise en bestel toe vooral de soufflé. Versus het nieuwe Bones op 43 in Rue Godefroy Cavaignac.

Ik heb het al vaker gezegd, maar voor mij is restaurant Hotel de Goudfazant in Amsterdam hét ultieme Nederlandse voorbeeld van een restaurant waar bistro(nomie) wordt bedreven. Waar je simpel topeten krijgt in een informele sfeer. Niet chic, niet duur, maar juist ontspannen en betaalbaar. Waar je ontvangen wordt met een hand en een glaasje bubbels. Waar je weet dat je een fijne avond hebt. Ik vier er alles wat er te vieren valt. De 25ste verjaardag van mijn oudste dochter, die van mijn 90+ schoonmoeder, als we weer thuis zijn van vakantie of als we gaan, een avond met vrienden, bijkletsen met vriendinnen. Ik ben er nooit teleurgesteld, altijd is het er feest en gezellig (druk). Zoals je wilt dat een avond uit eten is!! In delicious. vind je nog meer fijne adressen!’

TEKST MAKKIE MULDER

 

Parijs Makkie 2014 - 2