Kreeftensaus

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

delicious. lezeres Hannemieke: ‘Met veel plezier lees ik al enkele jaargangen delicious., de tijd ontbreekt vaak om veel recepten uit te proberen, maar vaak blijft er wel wat hangen. Zo wil ik nu de kreeftensaus maken (delicious. augustus ’09, red.), maar stel vast dat er in het recept sprake is van 2 liter water. Dit lijkt mij wel heel veel in verhouding tot wat het resultaat moet worden, waarom zoveel water inkoken? Kan het zijn dat dit 2 dl betreft? Ik hoop dat jullie duidelijkheid kunnen geven, ik probeer het in ieder geval met minder water!’

Redactie delicious.: ‘Het is gebruikelijk om zo’n fond of basisbouillon, in dit geval de kreeftenfond, in zo’n hoeveelheid te starten. De smaken worden daardoor goed losgetrokken uit de groente en het karkas en opgenomen in het water. Door het lange inkoken op hoog vuur, verdampt er veel water en worden de smaken en aroma’s geconcentreerd. Je kunt dit dus ook met allerlei botten, graten etc. doen en krijgt dan altijd een heerlijke basisfond. Er staat ook duidelijk bij dat het flink moet inkoken. Dus gebruik gerust 2 liter water, dat komt helemaal goed. Overigens, deze basisfond kun je prima nu al bereiden en in de diepvries bewaren zodat je met de feestdagen al een heerlijke basis klaar hebt. Veel succes!’