Koffie-ABC

Hoe? en Wat? Je leest het in het koffie-ABC

Cuppen, single origin, ongewassen, aeropauses: allemaal termen uit de hippe koffiecultuur die booming is op het moment. Van Antwerpen tot Groningen. Zelfs in supermarkten overtreft het aanbod koffiecups dat van een simpel bakje leut. Koffie is de nieuwe wijn en barvista’s rule! Maar wat betekenen al die termen eigenlijk? In deze koffie-ABC komen ze aan bod.

BRANDEN De nieuwe manier van het branden van koffiebonen is licht en overgewaaid uit de nieuwe Scandinavische koffiecultuur. Alles draait erom de smaak van de boon zoveel mogelijk te behouden.

CUPPEN Het professionele proces van ruiken en proeven van koffie: filterkoffie wordt diep geroken en geslurpt, zoals wijn.

FILTERKOFFIE Langzame zetmethode en ook de oud-Hollandse manier: kokend water over gemalen koffiebonen schenken, bijv. met de Chemex, Clever Dripper, Aeropress, French press of V60.

GEWASSEN & ONGEWASSEN
Koffiebonen die in water zijn gewassen heten gewassen bonen, de ongewassen worden alleen gedroogd op de traditionele manier. Dit levert een specifieke smaak op. Het overgrote deel van de bonen is gewassen.

SINGLE ORIGIN Koffiebonen uit een specifiek geografisch gebied.

koffie-abc