BLOG kerstkookrituelen van janneke philippi

delicious.friend Janneke Philippi geeft ons elke maand een kijkje in haar Limburgse keuken. Originele gerechten waarvan het hele gezin kan genieten. Wij spraken haar over haar kookrituelen in de kerstmaand.

‘Mijn zoontje (3) vroeg iets te hard in de kerk wanneer we nou ein-de-lijk pizza gingen eten.’

Hoe kom je zo bij deze gerechten? Hoe kwam je bijvoorbeeld op het idee voor de ragout in de portobello?

Gerechten ontstaan eigenlijk. Een idee komt en dat ontwikkel ik verder, eerst ruw op papier, dan in de vorm van een ruw recept dat ik test en tot een definitief recept maak waarover ik uiteindelijk helemaal tevreden ben. Vaak is het dan nog een 2e keer getest. Wij eten graag ragout met kerst, soms ook als lunch. Variërend van een kippevideeke tot deze vegetarische paddenstoelragout (die overigens ook erg lekker is met wat gedroogde paddenstoelen). In plaats van het klassieke pasteibakje serveer ik de ragout in een grote portobello. Dat staat leuk, ziet er mooi uit (presentatie is een belangrijk onderdeel van de smakelijkheid!) en geeft een extra volle paddenstoelensmaak.

Heb je de gerechten ook op je kinderen getest? Snoepen ze ervan tijdens de fotoshoot?

De tweeling proeft altijd mee. Ze proeven niet alles, hoeft ook niet, maar mijn ervaring is dat wanneer ze zien dat wij met smaak iets proeven ze snel volgen. En ook bij kinderen is smaak heel persoonlijk. Wij denken altijd in kindersmaken terwijl mijn ervaring juist is dat ook díe enorm verschillen. Mijn dochter is dol op pasta en vlees, terwijl mijn zoon juist graag een krieltje met vis aan zijn vork prikt. Ze zijn qua smaken absolute tegenpolen. Dat is naar mijn ervaring genetisch bepaald, heeft minder met opvoeding van doen. Tijdens de shoot miste ik toen ze klein waren inderdaad wel eens iets omdat de tweeling het te lekker vond om te laten liggen. Inmiddels weten ze dat na het beeld pas geproefd mag worden!

janneke philippiWat lusten je kinderen wel en wat lusten ze niet? Hoe houd je daar rekening mee?

Mijn dochter is dol op pasta, rijst en vlees, terwijl ik mijn zoon supersnel aan tafel krijg met vis of een kaasplank. Hun smaken verschillen enorm. Als het even kan, houd ik er rekening mee, maar ze moeten ook gewoon proeven van wat op tafel komt. Met kerst houd ik echt rekening met de smaak van de hele familie. Behalve die van mijzelf…

Met welke recepten maak jij je gezin alvast klaar voor de kerst?

Groot vlees met een lekkere vulling, stoofgerechten, fijne pasta’s. Daar zijn we echt allemaal dol op. Met kerst eten we vooral waar we zin in hebben. Wat er op tafel komt, bepalen we vaak pas een paar dagen van tevoren. Het slaschuitje met tartaar van zalm en garnalen gevolgd door de bloemkoolsoep met gorgonzola maken wel een grote kans op onze kerstdis dit jaar. En dan misschien wel de rucolarisotto met coquilles en de rollade… mmm als ik het zo bedenk kan ik mijn familiediner van delicious. best als uitgangspunt nemen, de hoeveelheden uiteraard aangepast zodat er wel nog plek is voor een dessert. We proberen het tijdens elke avondmaaltijd heerlijk en gezellig te hebben. Met kerst doen we dat door een paar gangen toe te voegen en onze familiefavorieten soms net wat anders te bereiden. Een paar jaar geleden aten we pizza op kerstavond, zelfgemaakt natuurlijk, maar mijn zoontje, toen nog 3 denk ik, vroeg iets te hard in de kerk wanneer we nou ein-de-lijk pizza gingen eten. Aan de blikken merkten we dat pizza absoluut geen kersteten is. Waarom niet, vraag ik me dan af? Een pizza waar iedereen dol op is, juist extra rijk belegd en met een glas wijn. Verschilt dat zoveel van een saucijzenbroodje of pasteitje dat bij veel gezinnen na de mis gegeten wordt? Gezelligheid, aandacht voor het eten en voor elkaar, dat telt als je het mij vraagt.

Je vindt familie kersttijd in delicious. december.

janneke philippi