Kalkoen braadtijden

Nog vijf dagen en dan is het kerst. Een mooie gelegenheid om een aantal prangende vragen over kerstgerechten voor te leggen aan culinair redacteur Trudelies. Vanaf vandaag vind je hier elke dag een kerstvraag + antwoord. En volgende week zijn jouw culinaire vragen voor oud & nieuw aan de beurt. Heb jij een dringende feestgerechtvraag? Brand hieronder dan vooral los. Alvast fijne feestdagen gewenst!

Ook Yvette had een vraag over de kerstkalkoen uit het kerstnummer:

Beste delicious.,
Voor het familiediner ga ik ook de kerstkalkoen maken, twee kalkoenen van 2,5 kilo tegelijk in de oven. Welke braadtijd moet ik aanhouden?Alvast bedankt voor de moeite.
Yvette
 
Culinair redacteur Trudelies tipte Yvette:

Beste Yvette,
Omdat het niet een massief beest van 5 kilo is, maar 2 aparte kalkoenen, kun je de gaartijd van een kalkoen van 2,5 kilo aanhouden + 15 tot 25 minuten extra. De temperatuur van de oven zakt namelijk eerst omdat er 5 kilo koud gewicht in komt. Dat moet dus eerst in zijn totaliteit opwarmen. Daarom denk ik dat het goed is als je ongeveer de normale gaartijd voor 2,5 kilo + een klein half uurtje extra neemt. De kalkoenen moeten dan wel net iets van elkaar af liggen, met een paar centimeter  tussenruimte.
Test de gaarheid door met een satéprikker in het midden van het dikste deel (meestal het dijbeenvlees) te steken. Er moet dan helder vocht uit komen. Roze vocht betekent dat het kalkoenvlees nog niet helemaal gaar is. Geef de kalkoenen dan nog 15-25 minuten extra.
Met vriendelijke groet,
Trudelies Schouten
Culinair redacteur delicious.