kerst + kaas + kunst

delicious. culi-redacteur Ellen kreeg voor het kerstnummer de kaasproductie onder haar hoede. En daar was ze blij mee, want het mochten ware kaaskunstwerkjes worden!

Ellen: ‘Onze productietijd is ongeveer 3 maanden en vanaf september is de culinaire redactie al volop bezig met kerstkoken. In onze testkeuken is het dan altijd dringen. Elke redacteur test haar eigen kerstproducties en er zijn maar nauwelijks genoeg dagen om dat voor elkaar te krijgen.

Het blijft altijd spannend om de feestrecepten binnen te krijgen van onze receptschrijvers en dan in de keuken te zien hoe het oogt en smaakt. Om daarna samen met de testkoks te kijken of alle tijden en hoeveelheden kloppen en of de recepttekst duidelijk is.

Ik was gelukkig want ik kreeg de kaasproductie onder mijn hoede. Ik ben dol op kaas en dit mochten ware kunststukjes worden. En dat lukte; de kaasgerechten zagen er goddelijk uit en smaakten ook zo. Inmiddels heb ik ze thuis nog een keer getest met vriendinnen en dat was weer een groot succes. Heel leuk om je ’kaasplankje’ eens totaal anders te brengen. De ricotta uit de oven is een mooi compromis tussen kaas en iets zoets. Kijk in dit kerstnummer voor het eindresultaat, de fotografie is prachtig geworden.

Van het kerstontbijt – met recepten van Janneke Philippi – is vooral de curdtwist met cranberry-vanilleboter een blijvertje. Ik ontbijt eigenlijk niet (ja ik weet het, heel slecht!) maar voor dat geweldige brood maak ik een uitzondering, en niet alleen met kerst!’

TEKST: ELLEN VAN MOL

Ellen Blog Kerst