BLOG – goed zoet

Powerfoodmenu Katinka

Ooit gehoord van onmisbare suikers? Dit goede zoet bevat stoffen die je niet kunt missen. Zo leerde ik vorige week tijdens een presentatie over onmisbare suikers. In plaats van suiker eet je dan bessen, frambozen, wortel, shiitake, kokosnoot en meer lekkers…

Verschillende onderzoeken hadden mij al wakker geschud uit een zoete droom: suiker is slechter dan gedacht en hiervan eten we veel te veel. Van suiker uit de suikerpot tot verborgen suikers in frisdrank, koek, snoep en andere bewerkte  voeding. Deze geraffineerde suikers stuwen de bloedsuikerspiegel pijlsnel omhoog. Na een korte energiepiek volgt een dal. Dit zorgt voor snoeptrek en als je hieraan toegeeft, blijft je bloedsuikerspiegel schommelen. Gevolg: kans op diabetes en overgewicht. ’Suiker in de ban wordt het nieuwe zwarte jurkje’, mailde collega Marion. En ze heeft gelijk!

Gelukkig zijn niet álle suikers slecht. Sommige suikers zijn zelfs onmisbaar voor een goede gezondheid: die in groente en fruit. Goede suikers zorgen ervoor dat onze lichaamscellen optimaal met elkaar communiceren waardoor alles op rolletjes loopt. En andersom: een tekort kan vermoeidheid en zelfs ziekte veroorzaken. Ik ben blij dat ik nu weet dat er genezende suikers bestaan. Helaas worden deze suikers pas de laatste dagen van het rijpingsproces door de zon gevormd. Fruit dat onrijp is geplukt, heeft die kans gemist. Daarom kan het best zijn dat ik een tekort heb aan deze suikers.

De groene bananen en ander exotisch fruit dat onrijp is geplukt, laat ik voortaan in de winkel liggen. Heb ik niks aan. De suikers die hierin zitten, krijg ik al genoeg binnen. Hoe ik wel aan mijn onmisbare suikers kom, werd ook verteld: ik kan ze uit een potje halen. Maar zo’n suikerpotje vind ik niks omdat dezelfde stoffen ook in voeding zitten. Voor de juiste suikermix ga ik variëren met artisjok, asperge, biet, broccoli, kool, pompoen, snijbonen, sperziebonen, spinazie, tomaten en wortel. Vers van het land en bij voorkeur biologisch, zodat de onmisbare suikers alle tijd hebben gekregen. De rest van de suikers haal ik uit kurkuma (geelwortel), (hazel)noten, kokosnoot, shiitake, zeewier en zaden. Tussendoor snoep ik appels met schil, bessen, bramen, cranberries en frambozen. Ook een plan: mijn eigen frambozen kweken en plukken als ze helemaal rijp zijn. Superzoet!

Meer info? Klik dan hier.

TEKST KATINKA HUISKAMP | eetzinnig.nl