BLOG – de Italiaanse keuken bestaat niet…

Antoinette Coops verhuisde voor de liefde en het leven naar Italië en kookt en schrijft vanuit daar haar blog voor heerlijks uit de Italiaanse keuken.

De Italiaanse keuken bestaat niet! Want Italianen bereiden hun maaltijden met eerbied voor tradities uit eigen streek.  Op Sicilië levert dat een andere maaltijd op dan in Piemonte. Maar alle Italianen kopen hun vlees het liefst alleen bij die ene amico. Ze plukken dat mooie ingrediënt zelf en verbouwen hun eigen speciale groente. Ze kiezen voor de gerechten die la mamma zo lekker klaarmaakt. Ze maken eenvoudige combinaties en gebruiken liever minder dan meer ingrediënten. En dan genieten ze met tutta la famiglia uitgebreid van het resultaat. Lange tafels, brood, flessen wijn en altijd servetten. Ondertussen vertellen ze honderduit. Over het seizoensproduct dat ze nu eten. Over het streekgerecht dat gisteren op het menu stonden over wat ze morgen eens zullen eten. Middagen lang, avonden vol. Altijd en overal! Deze eigenschappen vormen van Noord tot Zuid de onveranderlijke aard van het beestje. Zij vormen het geheime ingrediënt. Liefde ligt aan de basis van de florerende Italiaanse keukens!

Ik woon in de Valpolicella. Dit heuvelachtige gebied bij Verona schittert door olijfbomen en wijnranken, kersenbomen en amandelbloesem. De streekkeuken steunt op olijfolie, risotto en polenta, borlottibonen en radicchio rosso. Daar ergens, tussen al dat moois, kook, bak en schrijf ik. Over bekende en minder bekende Italiaanse gerechten op de blog Italiaans koken met Antoinette. Middagen lang, avonden vol!

Toen delicious. mij vroeg om een recept voor een taart voor het Italiënummer, zocht ik het dicht bij huis. Lokale producten moesten erin en tradities wil ik in ere houden. Keuze volop! Maar het werd de sbrisolona. Een bijzondere taart, gemaakt van polentameel en amandelen. De taart is niet alleen lekker, het is ook nog eens een spektakelstuk! En dat vind de redactie van delicious. ook! De taart wordt namelijk op een bijzondere manier gepresenteerd: door er midden op de eettafel een flinke klap op te geven. BAM! En dan pakt iedereen het stukje dat bij hem past. Al dan niet besprenkeld met grappa.

De sbrisolona is makkelijk te maken en lukt áltijd. Het recept vind je in het Italiënummer van delicious.

TEKST ANTOINETTE COOPS

 

Foodblogger Antoinette