ijspret met linda

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

IJspret winnen

We zijn stapelgek op ijs. Zeker voor het ijs van foodblogger/kookboekauteur Linda Lomelino houden we graag een gaatje vrij. Voor delicious.juni (waar we een voorproefje van haar nieuwe boek IJspret geven) spraken we haar en kregen we ook nog wat handige ijstips!

De Zweedse Linda Lomelino (28) ontdekte 5 jaar geleden de cupcake en raakte daar zo verliefd op dat ze onder de naam Call me cupcake ging bloggen. Een hit! De prachtige styling, fotografie en heerlijke recepten bleven ook niet onopgemerkt in uitgeversland en Linda werd gevraagd een taartenkookboek te maken. Dit boek: Trendy taarten werd een groot succes.

Ondertussen is Linda de cupcake voorbij.  Ze raakte verslingerd aan ijs en dat resulteerde weer in het boek IJspret van lolly en sorbet tot ijstaart. In dit nieuwe boek leert Linda je alles over het maken ijstaart, sorbets, sherbets, roomijs, ijslolly’s, ingrediënten, benodigdheden en originele smaakcombinaties.

IJspret is een boek vol hippe en feestelijke ijsrecepten. Van klassiekers als vanilleroomijs en stracciatella-ijs tot frisse watermeloensorbet en semifreddo van frambozen.

Linda’s ijstips
Toen we Linda spraken, gaf ze ons ook een paar tips die we je niet willen onthouden.

  • Een ijsmachine is geen must, maar is wel heel handig als je van plan bent om vaak ijs te maken. Let er bij aanschaf wel op dat de kom in je vriezer past, want sommige kommen hebben enorme afmetingen. Een ijsmachine zorgt ervoor dat het bevriezingsproces sneller verloopt én ‘werkt’ lucht in het ijs terwijl het bevriest. Dat maakt het ijs romiger, egaal en zacht.
  • Het liefst gebruik ik volle melk met minimaal 3% vet. Want: hoe lager het vetgehalte, hoe meer water er in het ijs zit.
  • Als je een paar theelepels alcohol toevoegt, tijdens het ijsbereiden, bevriest het ijs minder snel waardoor de hoeveelheid ijskristallen vermindert en het ijs heel romig en zacht wordt. Dat laatste is ook heel handig als je je ijs hebt ingevroren: je kunt het dan heel snel eten.
  • Laat ijsmengsels die gebaseerd zijn op custardpudding of vla in de koelkast overnachten voordat ze de ijsmachine in gaan. Dan worden ze dikker en kunnen de smaken zich goed ontwikkelen.’

Linda’s favoriet
Natuurlijk vroegen we Linda om het recept van haar favoriete ijs, het tiramisu-ijs met chocolade-koffiesaus. ‘Dat ijsje is echt hemels!’. Dit recept komt nog deze week online!

Linda’s winactie
IJslover? Wij mogen 5 exemplaren weggeven! Vul dit mail&win-formulier in om kans te maken op 1 van de 5 exemplaren. Je kunt meedoen tot 17 juni 2014. Winnaars krijgen per mail te horen of ze binnenkort de ijsmachine alvast klaar kunnen zetten!

Op deze winactie zijn de spelvoorwaarden van Sanoma van toepassing.

IJspret – Linda Lomelino | Kosmos Uitgevers | ISBN: 978 90 215 5584 3 | €17,99

RECEPT EN FOTOGRAFIE LINDA LOMELINO ILLUSTRATIES KATY KIMBELL TEKST MARION DE BOER