homemade bier met fijne bittertjes

‘Is het al klaar?’ Een ongeduldig stelletje aasgieren met obsessie voor de gouden hopdrank bleef steeds vragen wanneer het zelfgebrouwen bier van Arjan en Bas klaar was. En nu is het zover!

Lees deel 1 van het bierbrouwavontuur hier

Na het dubbele gistingsproces in de bierton hevelen we het bier over in veertig uitgekookte lege bierflesjes. Kroonkurk erop en wachten maar. Onder een dekentje tegen het zonlicht laten we de gist zijn werk doen. Zes weken later halen we het bier onder zijn zonnescherm vandaan en leggen het in de koelkast. Bier hoort koud. IJskoud.

Bas: ‘Ik ben toch wat nerveus. Bierbrouwbenjamin die al wekenlang loopt te verkondigen dat hij bier heeft gebrouwen. In de testkeuken pak ik een fles uit de koelkast en bestudeer het. Wat is dat spul op de bodem? Ik zet de opener op de rand van het flesje, trek en hoor een *tsss* ontsnappen. Goed teken nummer 1. Nummer 2 volgt wanneer ik het bier in een omgespoeld glas giet. Er ontstaat een trotse schuimkraag bovenop een goudblond biertje.’

‘Ik neem een slok. Hé, dat smaakt eigenlijk best goed. Stylist Maaike loopt binnen. Ze kijkt. Stilte. ’Het is gelukt hoor.’ ‘Echt? Laat ’s proeven.’ We bombarderen het bier direct tot prachtbier vanwege de fijne bittertjes in de afdronk en de lichtheid. Het is ons gelukt!’

Wil je ook aan de slag met een bierpakket? Het bierpakket van Brouwmarkt is een aanrader. Het is ons immers ook gelukt! Wij kregen het pakket gratis toegestuurd, net als drie mail&win-winnaars, maar de prijs van zo’n pakket valt mee. Ons professional startset met bierpakket kost een kleine 60 euro.

bier