hemels: schoorsteencake

We zijn nog niet klaar met al het lekkers dat we spotten in Berlijn. Want we proefden ook kürtőskalács, een twee vuistenhoge schoorsteencake uit Hongarije. Weer eens wat anders dan macarons, madeleines of cupcakes!

Langs de rand van de smeltkroes van cultuur die Alexanderplatz heet, staat het grote warenhuis Galeria Kaufhof. Op de eetafdeling vind je hier een wit keukentje met een grote oven. Daarin bereiden de koks de Kürtőskalács. Hoe? Ze dippen een taps toelopende cilinder in gerezen beslag en bestrooien ‘m rijkelijk met suiker. Dat hevelen ze over naar de oven die een kampvuurtje moet nabootsen. De toet wordt rondgedraaid boven het vuur en krijgt door de suiker een knapperige karamellaag.

Redactiestagiair Bas at een hele (!) vanille kürtőskalács en vond hem ont-zet-tend lekker. ‘Het karamellaagje lijkt op dat van een goede crème brulee. Maar dat vond ik niet het allerlekkerst. Het deeg is namelijk heel mooi gerezen waardoor de textuur super licht is. Dun en fluweelzacht als een tissue. Daarom kon ik de hele schoorsteen wel op!’

FOTO: RECEPTKALAUZ.HU