Geroosterd fruit met room

Dit heerlijke recept van geroosterd fruit met room leent zich voor elk seizoen. Probeer ook eens mango of ananas en strooi met de suiker wat gemalen kaneel, komijn of chilivlokken over het fruit. Door het bakken in de oven krijgt het fruit een intens zoete smaak, geef er geroosterd panettone of briochebrood bij, om door de verrukkelijke warme sappen in de braadslede te halen.

Geroosterd fruit met butterscotchroom, nagerecht voor 4 personen

4 kleine rode appels
2 rijpe peren
1 kleine citroen, gehalveerd
40 g ongezouten boter
2½ el rietsuiker
200 ml witte wijn of water
2 stevige vijgen, gehalveerd
2 mandarijnen of kleine sinaasappels, gehalveerd
100 g blauwe bessen of bosbessen

voor de butterscotchroom
200 g dikke Griekse yoghurt
1½ el rietsuiker

Verwarm de oven voor op 180ºC en vet een grote braadslede licht in.
Maak van boven tot beneden sneetjes in de schil van de appels.
Halveer de peren, verwijder de klokhuizen met een bolletjessteker en wrijf de peren in met citroen. Verdeel de appels en peren over de braadslede. Spreid er klontjes boter over, bestrooi met suiker en schenk er de wijn of het water over. Bak 35 min. Voeg de vijgen en mandarijn of sinaasappel toe en bak nog 10 min., of tot de mandarijnen een beetje zacht zijn.
Doe intussen voor de butterscotchroom de yoghurt in een ondiepe kom en strooi de suiker erover. Laat 15 min. staan om de suiker te laten oplossen en roer de suiker dan in een paar slagen door de yoghurt.
Verdeel met een schuimspaan het geroosterde fruit over 4 borden of kommen. Strooi de blauwe bessen erover, schep een lepel butterscotchroom op elk bord en serveer besprenkeld met de warme sappen uit de braadslede.’