flexkoken & eten: vitamine B12 – de energiemaker

Claire FlexitarischDe flexitariërmaand is een uitstekend moment om even stil te staan bij de B-vitamines. En in het bijzonder vitamine B12, ook wel de energievitamine genoemd*. Die halen we namelijk uit dierlijke producten zoals vlees, vis, kaas, ei & melk. En laten dat nou juist producten zijn die je als veganist, vegetariër of flexitariër vaak niet, onvoldoende of minder binnen krijgt.

De vitamines B zijn niet bepaald onbelangrijk. Zo zijn ze verantwoordelijk voor mooie haren, stralende huid, sterke nagels en hebben ze een belangrijke invloed op de stofwisseling, immuunsysteem en celgroei. Ook zorgen ze voor de verbranding van koolhydraten wat weer zorgt voor energie*. Je kunt je dus wel voorstellen dat als je een tekort van deze vitamines hebt je je een stuk minder fit voelt. En wie weet heeft zelfs een vleeseter – bij het horen dat je minder vis & vlees eet – al wel eens tegen je gezegd: ‘Kijk je uit dat je geen vitamine B12 tekort oploopt?’.

Toch even een kleine klok-klepel uitleg: het risico op zo’n tekort voor mensen die weinig tot geen dierlijke producten eten, is niet voor alle B vitamines even groot. Tenminste als je gezond en gevarieerd eet. Vitamine B1 vind je namelijk in vlees, maar ook in volkorenbrood en zilvervliesrijst. B2 in melk en ei, maar ook in broccoli. En ook noten bevatten vaak veel B vitamines. Tot zover dus nog niet echt grote zorgen. B12 vormt echter een uitzondering, omdat het enkel in dierlijke producten zit. En tja, als je die niet eet, dan krijg je het dus ook niet binnen.

De oplossing? Eet als flexitarier op de dagen dat je niet flext wilde vis of een goed biologisch stukje vlees en ben niet te zuinig met ei. En als je het echt helemaal zeker wilt weten of steeds meer de vegetarische kant op kruipt; laat dan je B vitamines eens checken om te zien of je een natuurlijk supplement kunt gebruiken! Deze laatste vind je in verschillende vormen, inclusief een heel heldere uitleg via de website van Jesse van der Velden.

Succes!

*bron: Jesse van der Velden | http://jessevandervelde.com

Tekst: Claire v/d Heuvel