BLOG de favorieten van… Ellen

Culinair redacteur Ellen houdt – hoe kan het ook anders – van koken en bakken. Met delicious.maart kan ze geweldig uit de voeten: brownies die zelfs mensen met een brownie-fobie lekker vinden en een geweldig recept met simpele worteltjes.

Ellen: ’Wat mij wel bevalt, is dat zowel Bill Granger als Eke Mariën niet moeilijk doen met liflafjes en druppeltjes saus en puree, maar stevige schotels maken met bonen of linzen. Bill schrikt er ook niet voor terug zo’n gerecht op tafel te zetten voor gasten met lekker knapperig brood erbij. Dat ga ik de volgende keer als ik vrienden te eten krijg ook gewoon doen.

Ik vind de romige aardappelmousseline van Eke heerlijk. Je denkt in eerste instantie dat hij wel erg dun is, maar wanneer de knolselderij en paddenstoelen erdoor gaan, is hij perfect.

Absoluut favoriet zijn ook Bill’s brownies, die zijn onvergelijkbaar. Zelfs mensen op de redactie die niet van brownies houden, vallen ervoor. Ze zijn een tikje knapperig van buiten en heerlijk klef en ‘chewy’ van binnen door de karamel.

Ook even iets gezonds en lichts, het wordt tenslotte al langzaam lente: wat denk je van de wortels van Jonathan Karpathios of zijn salade met knolselderij, peer en blauwe kaas… echt een vondst om knolselderij met schil en al te bakken. Heerlijk én ook lekker makkelijk!

De krokante kruidkoek bij de wortels van Jonathan vergt wel wat experimenteren. Het hangt sowieso van je oven af en de kruidkoek kun je pas goed beoordelen als hij afgekoeld is. Hij komt zacht uit de oven, maar wordt later pas knapperig. Je zou het ook met ontbijtkoek kunnen proberen, dat gaat misschien zelfs nog beter.

Tarte tatin is ook een van mijn favorieten. Als ik in Frankrijk ben, bestel ik het vaak als toetje. Maar de tarte tatin van Rudolf van Veen is ook niet te versmaden én je hebt veel keus: de enige echte met appel in karamel, maar ook wat exotische met mango en kokos of met peer en gember zijn bijzonder.

Er valt veel meer te genieten in maart, kijk in delicious. en ontdek nieuwe favorieten en laat het ons vooral weten via Facebook of Twitter!’

TEKST: ELLEN VAN MOL – CULINAIR REDACTEUR

Favorieten Ellen van Mol