BLOG – high tea 2.7

Share on pinterest
Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp

Op een high tea, waarvoor ik onlangs werd uitgenodigd, kan ik me enorm verheugen. Want een échte high tea is iets paradijselijks voor foodies, omdat er veel homemade hartige en zoete hapjes, vaak in een verrassende mix worden geserveerd. Zo’n overvolle étagère werd voor  me neergezet met van alles en nog wat erop: een scone natuurlijk, stukje appeltaart, bonbons en sandwiches en ook… een minikopje tomatensoep. Met ballen. Ik vermoed dat een Engelsman van zoiets zou gaan rillen. Vooral van de ballen. Meatballs?? Quite shocking!!

Ik ging eens googelen: hoe zit het eigenlijk met de high tea anno nu? Zijn er nieuwe trends? Ik richtte me maar even op trendy en foodliefhebbend Londen. En las dat high tea het een tijdje moeilijk had. Zelfs een aardige knauw heeft gekregen van al die mocchaccino’s en lattes en daarna óók nog eens van de slowcoffeetrend.

Inmiddels maakt de good old HT echter een comeback en staan de tearooms weer in de selectie places to be. Maar kijk naar de top tien-adressen in Londen en naar wat daar wordt geserveerd. Het verbaast me een beetje; niet erg trendy. Ja veel cupcakes, dat wel. Maar die draaien al een tijdje mee, dus trendy? Niet vernieuwing, maar kwaliteit blijkt de maatstaf: met ‘exquisite scones’, indrukwekkende ‘selections of jams, ‘wellmade sandwiches’ en een ‘outstanding view’ klim je al gauw op tot de top tien in Londen. De huidige thee- en foodpairing trend lijkt aan deze adressen geruisloos voorbij te gaan.

Hoe verfrissend was dan ook de Fairtrade foodbox die we kregen toegestuurd, met als thema High Tea. Er zaten een hele hoop nieuwe theetjes in. Geen earl noch lady grey in sight, niks orange pekoe. Maar biologische groene, met citroen, een vanilla chai, en zelfs een met granaatappel en framboos. Én allemaal recepten voor theecocktails van onder andere theesommelier Kasia Vermaire. Dát wordt nog eens andere high tea; een high tea cocktailparty! Laat je inspireren door de nieuwe theerecepten en geef er bijpassende hapjes bij. Of neem foodpairing als insteek en ga op zoek naar mooie combi’s: chocolade (in de box zat een reep Maya Gold van Green & Black’s –  een hele lekkere voor chocoladetaart) gaat bijvoorbeeld heel goed met aromatische earl grey. En ik werd ooit bij een proeverij verrast door belegen Goudse kaas met de licht rokerige souchong thee (doe een mooi kaashapje!). En ik ontdekte dat jasmijnthee aardig wat zoet aan kan als meringues met aardbeien en een drupje rozenwater… We zijn benieuwd naar jouw creaties.

Kijk voor het grote assortiment fairtrade theeën op maxhavelaar.nl

TEKST SUZANNE THE (chef redactie) FOTOGRAFIE SASKIA VAN OSNABRUGGE STYLING DÉSIRÉE VAN DIJK

 

Thee Fair Trade