ellen flext

Ellen van MolCulinair Redacteur Ellen: ‘Flexitarieën, eigenlijk doe ik dat al jaren, al voor ik het woord ooit had gehoord. Ik eet vrijwel nooit een hele week elke dag vlees of vis. Maar ik doe dat altijd wel uit de losse pols. Ik ben nooit erg bewust bezig met het samenstellen van een complete uitgebalanceerde maaltijd, want ik ga ervan uit dat als je gevarieerd eet, je vanzelf wel je voedingsstoffen binnen krijgt.’

Na mijn vakantie in Griekenland in mei eet ik ook minstens één keer per week Grieks en dat is vaak vegetarisch. Griekenland is sowieso bij uitstek een land waar je veel keus hebt uit vegetarische gerechten, maar dat terzijde. Mijn favoriet is natuurlijk de Griekse salade (tomaat, komkommer, rode ui, feta en een kruid, bijv. platte peterselie), lekker makkelijk en in de zomer heerlijk fris. Maar ook een bietensalade of zwarteogenboontjes-salade met veel kruiden zijn geweldig. Grote, met rijst en kruiden gevulde tomaten en paprika’s uit de oven vind ik iedere keer weer verrukkelijk als hoofdgerecht. Vooraf een bordje tzatziki en na watermeloen met een plak feta erbij, bestrooid met gedroogde oregano en tijm en wat zwarte Griekse olijven voor de kleur. Klinkt misschien als een rare combinatie, maar ik heb het lang geleden zo ooit op Kreta gegeten en kan het je echt aanbevelen!

Toen ik laatst vriendinnen te eten kreeg – waarvan er een vegetariër is – vond ik het toch lastig om een leuke maaltijd te verzinnen. Ik ben een fan van Ottolenghi en de recepten uit zijn boek Jeruzalem (voorpublicatie in delicious. maart 2013, red. d.) vind ik ook leuk om te koken. De geroosterde bloemkoolsalade is zó lekker en de open kibbeh een leuk, origineel gerecht. Alleen wordt die met lamsgehakt gemaakt. Ik dacht dat ik wel kon proberen het gehakt te vervangen door nepgehakt, een beetje een zwaktebod ik weet het, maar dan kon ik de kibbeh tenminste toch maken. De laatste jaren heb ik met wisselend succes vleesvervangers uitgeprobeerd en sommige zijn prima (maïsburgers en pittige fallafelballetjes, bijvoorbeeld), maar het sojagehakt had ik nog niet gegeten. Omdat er veel specerijen in de kibbeh gaan, komt het qua smaak helemaal goed. De structuur is wel wat anders dan van lamsgehakt: ruller en droger, dus de taart viel een beetje uit elkaar bij het snijden, maar hij was evengoed wél heel lekker. Misschien de volgende keer nog wat meer olie toevoegen voor de binding. Gelukkig konden mijn vriendinnen hem zo ook waarderen.

Tekst: Ellen van Mol

Ellen van Mol