BLOG – italië in antwerpen

Dorien Knockaert maakt haar blog Jonge Sla, waarop ze rapporteert vanuit haar Antwerpse keukentje. delicious. vroeg haar in het juninummer (2014) naar de smaak van Italië. Hier blogt ze nog vrolijk verder over ‘haar Italië’.

Ik ken twee Italië’s, dat van de pizza en dat van de minestrone. Het eerste is een schitterende jeugdherinnering: zonovergoten dagen, haren die altijd naar zwembad ruiken, pizza’s in het dorpsrestaurant bij de camping. De smaak van onbezorgdheid is voor mij nog altijd die van een quattro stagioni uit de houtoven.

Het tweede Italië ontdekte ik pas later. Het is het land dat, meer nog dan van toeristenpizza’s, verstand heeft van cucina povera, armoegastronomie. De gerechten die ik als kind van de camping niet eens op de kaart zag staan: bonensoep, maïspap, gevulde ui. Boerenkost die eenvoud op zijn mooist laat smaken.

Ik ben erop verliefd geworden, op die keuken, en laat me er elke dag door inspireren. Wanneer ik restjesfrittata bak of een salade meng met broodkorstjes, knoflookdressing en de eerste frisse blaadjes uit mijn bloembakken op het terras. Maar ook wanneer ik brood eet met olijfolie en radijzen, of mijn zoveelste versie bijeen kook van ‘spaghetti uit de tuin’.
Italiaans koken gaat er voor mij niet om dat je precies datgene doet wat een Napolitaanse nonna zou doen. Dat je altijd de echte doppio zero-bloem in huis hebt, dat je burrata koopt in plaats van mozzarella of dat je drie kwartier omrijdt voor die ene bakker met authentiek Toscaans brood. Nee, integendeel. Italiaans koken gaat om de edele kunst van het plantrekken. Zien wat voorhanden is en er het beste van maken. Niet doen alsof je de koning bent, maar net zo blij zijn om als een boer te kunnen eten.

Minestrone vat het zo’n beetje samen. Ideaal om met een klein budget een koude week door te komen, maar ook om op een schitterende zomeravond een groep vrienden te laten genieten van het moment. Meer dan een recept is het een filosofie. Maar omdat delicious. (gelukkig!) geen filosofietijdschrift is, heb ik mijn zomerminestrone toch heel braaf tot op de gram precies uitgeschreven. Trek er lekker je plan mee.

Lees ook Dorien’s boek De Moestuin van Mme Zsazsa, een groentekookboek met moestuinhandleiding (of omgekeerd) | ISBN: 9789022328941 | €29,99

TEKST DORIEN KNOCKAERT