Volgende week begint de week zonder vlees. Doe jij mee?

Maandag  8 maart begint de vierde editie van Nationale Week Zonder Vlees. Een initiatief naar ons hart, want het wordt voor iedereen steeds duidelijker dat vlees eten nou niet per se goed voor het milieu is.

Lees ook: Als we dít dieet wereldwijd volgen, kan iedereen duurzaam en gezond eten in 2050.

In één week kun je al flink wat positieve gevolgen voor het milieu teweeg brengen, laat staan als je gemotiveerd bent om na deze Week Zonder Vlees structureel minder vlees te gaan eten. De Nationale Week Zonder Vlees is een initiatief van Isabel Boerdam, ook initiatiefnemer van de blog De Hippe Vegetariër. In de Week Zonder Vlees vindt ook de Vegetarische Restaurantweek plaats. En, nee da’s geen toeval!

Wij interviewden Isabel over haar mooie initiatief. Lees hier het interview.

Wist je dat?

  • Wanneer je één week geen vlees eet je ongeveer 130 liter water bespaart? Deze hoeveelheid water was anders gebruikt voor irrigatie voor de productie van veevoer, veehouderij en de productie van je dagelijkse portie vlees.
  • Wanneer je één week geen vlees eet je 13.3 kg CO2eq, of te wel uitstoot van broeikasgassen bespaart? Deze uitstoot had anders plaatsgevonden voor de productie van veevoer, veehouderij, de verpakking en bereiding van je dagelijkse portie vlees. Een gemiddelde auto stoot 175 g CO2eq uit per afgelegde kilometer. Door één week geen vlees te eten bespaar je dus ongeveer 76 km rijden met een gemiddelde auto.
  • De gemiddelde vleeseter in Nederland zo’n 110 gram vlees per dag eet, bestaande uit 14% rundvlees, 13% varkensvlees, 17% kippenvlees en 48% bewerkt vlees? Door het niet eten van vlees wordt er per persoon tijdens de Nationale Week Zonder Vlees 770 gram minder vlees geconsumeerd.

Vega inspiratie nodig?

Wil je wat minder vlees en vis eten en heb je niet altijd voldoende inspiratie paraat voor een heerlijke vega maaltijd? Wij inspireren je tijdens de Nationale Week Zonder Vlees met de lekkerste, makkelijke vega recepten. Houd onze site en social media dus goed in de gaten!

Je kan natuurlijk ook nu al beginnen met een van deze recepten!

korkante lasagne gorgonzola

krokante lasagne met gorgonzola

We laten ons deze keer inspireren door de Noord-Italiaanse keuken en geven er een snelle, easy draai aan. In Noord-Italië kan het ‘s winters behoorlijk koud en guur zijn. Italianen maken daarom heerlijke gerechten die iedereen verwarmen.


Vega lasagne met prei, ricotta & walnoten: óók Italiaans en óók verrukkelijk!

>> naar het recept

shakshuka

shakshuka met venkel en gekonfijte citroen

In het land van oorsprong Tunesië een klassieker en hier nu een trend, waarop talloze variaties mogelijk zijn. Zoals deze met venkel en gekonfijte citroen.
Er zijn nog meer recepten voor zachte eitjes. Cocottes bijvoorbeeld!

>> naar het recept

pitabroodjes met kool

pitabroodjes met kool, avocado en jalapeñosalsa

Fusion cooking? Kom maar door! Probeer deze pitabroodjes met kool, avocado en jalapeñosalsa eens. Een heerlijk pitabroodje tjokvol ingrediënten vol smaak. Cavolo nero is het Italiaanse zusje uit de koolfamilie en heeft een heel eigen smaak en bite.

> naar het recept

Meer weten? Check de site van weekzondervlees.nl.

Bron: weekzondervlees.nl 

pitabroodjes met kool