delicious. chocoladeworkshop

Chef-redactie Suzanne The en eindredacteur Laurien Istha gingen bij Het Bakery Institute in de leer bij chef-patissier Hans Heiloo.

Laurien: ‘We leren macarons bakken, karamel koken, praline maken, krijgen véél tips tussendoor ‒ maak amandelpoeder van schaafsel, dat is droger en neem vooral niet té verse eiwitten ‒ en als Hans vertelt waarom je chocolade eerst 45°C moet zijn, daarna afkoelen naar 29°C en dan weer een béétje warmer moet worden, dan snap je het ook. Hij laat ons veel proeven. Puur, melk, wit en iets tussen melk en wit in, met een heerlijke, karamelachtige smaak. Proeven we de verschillen in soorten cacaobonen, herkomst en samenstelling van de chocolade?

We gaan na een dag opspuiten, karamelliseren, macaroneren, afbakken, mengen, emulgeren, fonceren, smelten en vullen naar huis met een doos vol bijna-perfecte, tartelettes met verrukkelijke ganache en goudversiersel, twee soorten zelfgemaakte bonbons en deeg voor moelleux au chocolat – kleine cakejes met een nog vloeibare kern – om thuis af te bakken. De macarons moeten van Hans nog een nacht de koelkast in, dan worden ze nóg beter… Jongens, het wordt eerste én tweede kerstdag in ieder geval een chocoladetoetje!’

TEKST: LAURIEN ISTHA

delicious. Chocoladeworkshop Suzanne Laurien